Коли наш Сашко нарешті помер, я саме доїдав холодець.
Поганий знак, скаже хтось. Мовляв, батько не має жувати свинячу шкірку, коли у слухавці повідомляють, що єдиний син віддав Богові душу. Але холодець був домашній, з часником, застиглий правильно — не той жалюгідний магазинний слиз, що тремтить від дотику, наче чиновник перед НАБУ.
— Ваш син помер о 03:12, — сказала лікарка.
Хрящик застряг десь посеред горла.
— Ага, — відповів я. — А речі коли забирати?
Жінка на тому кінці замовкла. Мабуть, подумала, що я безсердечний. Люди часто плутають практичність із безсердечністю. Особливо ті, кому не доводилося двадцять дев’ять років годувати невдячну дитину, яка виросла, обросла жирком, прищами і дивною манерою не дивитися в очі.
Мати, почувши новину, почала вити.
Я відклав виделку.
— Не кричи, Людо. Сусіди подумають, що ми раді.
Тоді я ще не знав, як правильно почуватися.
Правильне почуття з’явилося за два дні, у кабінеті нотаріуса.
Сашко залишив нам усе.
Квартири. Рахунки. Частки в компаніях. Патенти. Сума була така велика, що Люда перестала плакати посеред речення.
— Скільки? — перепитала вона.
Нотаріус повторив.
У Люди на губі зависла ниточка слини. Вона не витерла її. Тільки сиділа, роззявивши рот, ніби їй туди вже почали засипати долари.
Я хотів сказати щось батьківське. Щось про те, що ми завжди вірили в нього.
Але згадав, як торік назвав його «безформною купою лайна».
Що ж. Виходить, купа була золота.
Тіло нам віддали в закритій труні.
— Чому закритій? — спитала Люда.
Працівник моргу знизав плечима.
— Після аварії краще так.
Люда наполягла. Материнське серце, сльози, останній погляд, усі ці дурниці, перед якими навіть санітари стають м’якими.
Кришку підняли.
Сашко лежав не як людина, а як погано зібраний фарширований перець. Обличчя розпухло, шкіра була жовто-синя, а те, що залишилось від грудей, більше нагадувало холодець, що я їв раніше. Рот більше нагадував печеру, куди щасливий батько трьох дітей залазить, щоб навіки застрягнути. Люда закричала.
Я ж побачив на його пальці перстень. Той самий, з чорним каменем. Я колись спитав, скільки коштує. Він сказав: «Багато». Я тоді відповів: «Краще б зуби полікував».
Тепер зубів у нього майже не було. А перстень був.
— Це родинна пам’ять, — сказав я санітару.
Він подивився на мене.
— Що?
— Перстень. Треба зняти.
— Не раджу. Палець роздутий.
— То ріжте.
Люда перестала кричати й подивилася на мене так, ніби я запропонував зварити дитину на поминки.
— Це ж Сашенька.
— Саме тому, — лагідно сказав я. — Щоб не пропало.
Санітар приніс інструмент.
Палець не хотів віддавати перстень. Навіть мертвий Сашко був упертий. Коли лезо ввійшло у шкіру, зсередини полізла густа рідина, схожа на соус з-під шпротів. Запах ударив одразу: солодкий, м’ясний, з кислинкою, як у пакеті зі сміттям, який забули на балконі в липні.
Люда виблювала. Я відчув гордість. Не за блювоту, звісно. За сина. Навіть розкладаючись, він давав нам більше, ніж за життя.
***
Будинок ми купили великий. З басейном, сауною і кухнею, на якій Люда ніколи не готувала. Боялася забруднити мармур. Ми повісили фотографію Сашка у вітальні. Вибрали стару, де він ще не схожий на людину, що заробила нам статки.
Кожного ранку, проходячи повз фото, я любив промовляти:
— Молодець, синку.
А потім зʼявився сморід. Купили машину — у гаражі запахло блювотою. Замовили Люді нові зуби — з кондиціонера потягнуло тухлятиною. Я відкрив рахунок у швейцарському банку — в кабінеті щось мокро ляпнуло об підлогу.
То був палець. Той самий, без персня.
Він лежав біля мого столу, чорний, зморщений, з обрізаним краєм.
Люда сказала, що треба викликати священника. Я лише відмахнувся.
Після пальця почали приходити інші частини.
Вухо — після покупки квартири в центрі. Частина скальпу — після Людиного відпочинку на Мальдівах. Око — коли я вперше сказав друзям: «Сашко завжди був моєю гордістю».
Око лежало у келиху з віскі. Каламутне, але уважне. Я все одно випив, не пропадати ж добру.
Тепер ми живемо дуже добре. У нас є все, про що батьки можуть мріяти після смерті сина.
Тільки іноді вночі я чую, як за стінами щось ворушиться. М’яке, вологе, але таке рідне. Наче наш хлопчик нарешті повертається додому — обережно, частинами, щоб не налякати маму.
А вранці на кухні знаходжу новий клаптик м’яса. Поруч записка. На папірці Сашків почерк:
«Тату, мамо, це ще не все. Я ж вам винен».
