Чудовисько з підвалу

— Ксюню, ну, ходімо, — Микита притулився до відчинених дверей та лагідно зазирнув до темно-оливкових очей.


— Я сказала, ні. Вийди за межі мого подвірʼя. І віника свого забери, — вона відштовхнула його від дверей.


Кілька троянд, з яких зранку дбайливо відрізали шипи, впали на ґанок.


— Ксюню, нащо ти так? Я зробив щось не те? — Микита поклав букет на лавку. — Тільки скажи, я все виправлю, — він підібрав троянди, що впали, та поклав їх до загальної купи.


— Я маю чоловіка.


— Тебе вже три місяці не бачили з чоловіком. Та й самого чоловіка – теж. Немає нічого осудливого в тому, що люди розходяться. Це не привід відмовлятися від подальших стосунків та можливого щастя.


У червні, коли він приїхав до поселення, Ксенія сиділа з ним в кафе, пила каву та уважно слухала про його роботу, оранжерею. Сьогодні навіть з ввічливості не запросила на чай.


— Якщо ти когось не бачиш, не значить, що його нема. Будь ласка, йди.


Микита пішов.


У пʼятницю Ксенія поїхала на роботу до кафе в центрі, а він взяв сумку з продуктами й після обіду пішов до її двору.


Вистачило кількох хвилин, щоб відімкнути замок.


У вітальні він накрив стіл скатертиною, виставив гарний посуд, свічки, розклав фрукти.


Вечеря мала бути на столі до повернення Ксенії.


Микита дістав каструлю, коли зсередини будинку донісся глухий вий. У дворі будки не було. Як і повідця, корму для собак чи мисок в будинку.


Микита дістав з полиці пістолет, який знайшов, коли нишпорив шафами. За дверима в кінці коридору почувся сталевий дзенькіт.


Не потрібен ключ — лише кілька хвилин.


Крізь гілки дерев та решітки на вікнах до кімнати з одним ліжком в кутку проникало тьмяне світло вечірнього сонця.


Кволий чоловік середніх років з темними колами під очима відсахнувся та закрився худими руками. На ньому був чистий, але порваний одяг. Крізь діри на тканині проступали свіжі рани.


Чоловік опустив руки та вдивився в обличчя завмерлого Микити.


— Вона тут? Допоможи мені. Благаю. Вона ховає ключ у тій кімнаті, — чоловік повільно підповз та вказав на стіну справа. На нозі дзенькнув ланцюг.


— Ти чоловік Ксенії? Що між вами сталося? — Микита не зрушив з місця.


Даниїл відчайдушно зазирав до обличчя, що залишалось незворушним.


— Так… Ми тільки переїхали, розбирали речі. Але на четвертий день вона спустилась до підвалу і після цього змінилася. Стала похмура, агресивна… А одного ранку я прокинувся тут. Прошу, зроби хоч щось. Поки вона не повернулась.


Ксенія схопила стару дощечку, коли побачила, що двері не замкнені, й повільно увійшла. Вона пройшла повз накритий стіл й в кінці коридору побачила Микиту на стільці.


— Проходь, — він байдуже оглянув деревʼяну зброю. — Твій чоловік каже, що ти чудовисько.


— Що?


— Поклади на підлогу, — Микита кивнув на дощечку.


— Я не знаю, що він наговорив, але, клянуся, я не мала вибору. Він дуже змінився після того, як спустився до того підвалу. Він намагався мене…


— Ти сама цього хотіла!


— Закрили роти. Обидва. Мені байдуже, хто спускався до підвалу. До хороших людей демони не чіпляються. Ходімо зі мною, — Микита виштовхнув Ксенію до коридору та повів до знайомих дверей. — Відчиняй підвал та спускайся першою. Зараз же.


Вона дістала з тумбочки ключ, спустилася та увімкнула стару лампу. Микита обійшов зону під пентаграмою, що досі вгадувалась на стелі, та схилився над замкненою скринею.


— Ти ж не романтичну вечерю прийшов влаштовувати?


— Я прийшов забрати своє, — потрібно лише кілька хвилин. Але за одну – шию обвила мотузка.


— Ти помиляєшся. Це до поганих людей демони не чіпляються. Вони самі заводять себе до пекла.


Микита закашлявся.


— Демонам не подобається, коли їх замикають у підвалі. Тебе ж не Микитою звуть, правда? Назвав би справжнє імʼя, не довелося б вигадувати причини, щоб потрапити сюди.


Він різко смикнув мотузку, звільнився та відскочив до стіни.


— Назви своє імʼя.


— Я не одержима.


Микита помовчав.


— Ми можемо домовитися. Що б вони не пропонували…


— Вони повернуть Даниїла.


Він заперечно хитнув головою:


— Вони обмануть. Завжди обманюють. Якщо вбʼєш мене, вони отримують бажане, а ти ніколи не повернеш чоловіка.


— Ні, вони не бажають смерті. Вони хочуть, щоб ти жив. Але як…


Легені Микити наповнив темний дим, а очі заволокла пітьма.


Даниїл прокинувся на дивані у вітальні. Ксенія гладила його волосся, а з підвалу лунав сталевий дзенькіт.


Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Перший етап: Гончі Раміреза
Історія статусів

16/05/24 23:33: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/05/24 00:16: Грає в конкурсі • Перший етап
23/05/24 21:01: Вибув з конкурсу • Перший етап