Піросмані

Звістка про конкурс застає мене у тумані гір Кахетії. Десь на кордоні Сакартвело і Сайлент-Гіллу, де ми п’ємо з німецькими туристами домашнє «чорне» вино. Німці розповідають про Ангелу Меркель, як важко на їх Батьківщині утилізувати газовий балон з болгарських «Жигулів», як фонили гриби в лісах після Чорнобилю та як їх набухали ромом білоруси.

У номері висить репродукція, з якої мене розглядає Двірник Піросмані. Пахне трояндами з саду власника Давида. Обіцяю Двірнику, що не писатиму, лише почитаю, що люди пишуть.

Ранок зустрічає дощем. Давид радить з’їздити до кількох монастирів. У докірливому погляді читаю, що там мені приведуть екзорциста. Вголос Давид запитує, чи хоч маю хустинку. Киваю, але єдина «хустинка», яку я маю, з черепами.

Туманними гірськими серпантинами їдемо до Сігнагі, де випадково натикаємось на дороговказ «Музей Піросмані». Швиденько проходимо перший поверх і виставку грузинських художників. Працівник музею показує на одній з картин Кавказькі гори, каже, що за ними росія. Відповідаю, що краще б її там не було. Чоловік дивиться ображено й більше до мене не звертається.

Хочеться впасти у крісло й нескінченно роздивлятися «Вінтаж», але до закриття всього пів години. На виході читаю, що люди цінували Піросмані за гарно намальовані вивіски, але не розуміли його художні роботи. Вайме, Ніко, я теж, брате, я теж... Виходимо в останню хвилину, і за нами гучно зачиняють двері.

Наступного дня їдемо в Мірзаані, повз гірські села, які навіюють думки про Карпати та Параджанова. З’їжджаємо на бездоріжжя і трусимось крізь зелений тунель, нещадно дряпаючи орендований позашляховик. У салон падають пелюстки червоних троянд. Розповідаю про конкурс Бабая, і мені радять обов’язково щось написати.

В музеї Піросмані на пункті охорони висить жовто-блакитний прапор. Українською дякую за підтримку. Зі скляної будки виходить охоронець, тисне мені руку. Повідомляє, що це його власна наліпка, він з дому приніс. Показує намальовану від руки карту Сакартвело з втраченими територіями, розповідає про Сталіна. Охоронець файно матюкається українською, і рідна лайка в горах Кахетії звучить солодше за геві-метал.

Роздивляємось будинок Піросмані, уявляємо, як він збирав трави для саморобних фарб, блукаємо по території, де й знаходимо стару виноробню. З-під землі чується щось мовою Руставелі, можу розрізнити лише «Бабай». Впевнена, що закопані квеврі наповнені не вином, а трояндами.

Повертаємось вже в сутінках під акомпанемент дивних звуків, ніби щось колюче дряпає автівку. Мені пояснюють, що, мабуть, багато всякого лайна набилось. Погоджуюся.

У Давида на нас вже чекає накритий стіл. Всі трохи нервують, бо десь у Туреччині вибирають Ердогана. Давид розповідає про Саакашвілі, показує відео у тік-тоці, де українці їдять Леніна.

Я зізнаюсь, що якогось дідька пробую писати прозу. Давид запитує, чи хоч подобається. Ні, відповідаю, бо коли запитують, що курив автор, це зайвий раз нагадує, як важко знайти гарну сативу. Додаю, що мрію зібрати тих кількох читачів, які мене розуміють, у гостьовому домі в Кахетії. Давид уточнює, чи це буде літературне читання. Ара, відповідаю, це буде найкраща п’янка в моєму житті.

Показую Давиду свіжі глибокі подряпини від колючок на руках, які з’явилися вночі. Давид зітхає й веде мене нічними вулицями до дерев’яних воріт. Повз закинутий аквапарк проходимо на колишню територію російської воєнної бази.

Йдемо пустими коридорами казарми, де й досі вчувається моторошний стукіт гусарських чобіт. На другому поверсі помічаю, що Давид зник. Але чиї тоді кроки лунають у темряві?

Я зазираю до занедбаних недоремонтованих номерів, оглядаю високі барикади матраців українського виробництва, йду по доріжці з червоних пелюсток — і нарешті зустрічаю Двірника. За легендою Піросмані подарував коханій мільйон троянд. Лише зараз розумію, що то було таїнство.

Уніформа Двірника тріскає трухлявим саваном, вибухаючи десятками шипованих мацаків отруйної лози. Ми всі прокляті — і Піросмані, і я, можливо, і ти. Колюча лоза проростає крізь мене й шепоче: «Пппп-шшшшш». І я пишу кров’ю на стінах, як заповідав Гемінгвей. Моя кров — чорне вино без цукру.


Дорогий Бабаю,

Я на закинутій воєнній базі в Кахетії. Будь ласка, прийди й забери!

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Історія статусів

16/05/23 21:16: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/05/23 04:48: Грає в конкурсі • Перший етап
23/05/23 23:00: Вибув з конкурсу • Перший етап

Коментарі 30

0
Написано якісно, але горору нема.
1
Дякую, що прочитали) Як зауважив пан Анальний Лиходій, це оповідання йде поза конкурсом 😄
1
Зате це буде найкраща п'янка у вашому житті :)
1
Точно)) ви або емпат, або спіймали настрій)
1
Якби темою був опис Грузії чи враження біженців, цей твір мав би шанс стати першим. Написано супер, але геть не по темі. Ще й знову війна десь у тлі... І взагалі не розумію творів, де чомусь вплітають тему і назву конкурсу.
0
Думаю, там також без шансів 😄 Дякую, що поділилися враженнями!
1
Перше, що хочу зауважити - прекрасні описи та передача атмосфери. Ви дуже гарно пишете і складаєте речення, передаєте той "вайб". Хоч страшно не було, але робота однозначно, на мою думку, заслуговує уваги. Дякую за роботу та успіхів.
2
Ще забула вказати, що ідея просто вогонь. Окремий дайк за фразу "за тими горами росія, та краще її б там не було" (перепрошую, якщо не дослівно передала фразу, але, гадаю, Ви зрозуміли, про що я)
1
Дякую за відгук! Вперше пишу щось особисте, засноване на реальних подіях, тому погоджуюсь — вайбу багато, горор десь на задньому плані. Фраза реальна, реакція чоловіка, на жаль, теж))
1
Класний твір. Плюс. Успіхів
1
Просто чудово! Не по жанру, але читати одне задоволення! Моя душа письменника задоволена. Хоча тема трошки дивна
1
Дякую! Так і хотілось — естетичне задоволення з легкими нотками здивування 😈
1
Погоджуюся з попередніми коментаторами стосовно стилю. Читати — одне задоволення. Неймовірно. Але ж оповідання про конкурс, хай навіть з нотками якоїсь містики, одразу ж горором не стає. Сумно-сумно...
1
Дякую за відгук і тішуся, що сподобався стиль. От халепа, пишеш сплаттер — людям гидко, пишеш містику — людям сумно 😈 Поки що не можу знайти якусь умовну золоту середину, але спробую наступного разу.
0
А шо не так? Від сплаттера і має бути гидко
0
Шось не так зі мною 😄 Моє коло спілкування — що Андрухович називав «Bad Company», тому зі сплаттером не спрацював фільтр, що комусь може бути відверто некомфортно і неприємно. Залишилось щось типу почуття провини, тому вирішила, що наступного разу буде максимально нейтральний твір, щоб всім було і комфортно, і приємно, і карму трохи підправити. Я це мала на увазі.
2
Це, як на мене, найкращий з точки зору художності твір. Що не речення - коштовність. Лишаюсь глибоко закоханим у сей текст та ревно берегтиму його в серці.
1
Я аж зашарілася, бо на такі відгуки навіть не сподівалася 🖤 Дякую, навзаєм берегтиму ваш відгук, таке дуже підтримує і надихає, коли здається, що все летить під три чорти.
3
Мене підкуповують твори, які наповнені специфічними деталями до країв і витягують нові з рукавів, здавалось би, на рандомі. Вірдкор з нацколоритом, 10/10. Не певна, наскільки це горор — врешті, на всі мої бабаївські твори також жалілися, що вони не горор, тому така-собі з мене суддя — але все дуже сподобалося, особливо кінцівка. Не знала, що існує чорне вино. Тепер хочу чорного вина. І на п'янку в гостьовому домі в Кахетії. Авторко, зви мене — я файно цілуюся, особливо коли з кількома водночас.
0
Чорне вино — то любов. Звісно ж, технічно це дуже якісне домашнє червоне вино з кахетинського винограду. Чорним його називають місцеві. Якщо багато випити, а по-іншому неможливо, то під ранок всі сидять з чорними губами й зубами, як зомбі Ромеро. До речі, як пішла така п'янка, то витягну з рукава ще одну деталь: в іншому номері висіла репродукція «Поцілунку» Магрітта, дуже хотілось туди, але там вже були німці. Дякую за відгук, вельми заінтригована, з мене іменне запрошення на афтепаті для Завзятого Огризка!
2
Вечірка чорних губ, мені подобається! 👀
А щодо імені, зважайте, що тут ще водиться Анальний Лиходій — ось від кого запрошення реально заінтригує!
2
Молитимусь за його душу 😈 От чого у всіх такі круті ніки, а у мене, мабуть, найменш мені підходящий з усіх, що я бачила, я тепер стидаюся 😅
1
За нагоди залюбки розділю з вами чорне вино, бо пишете ви прекрасно. Дуже нагадало стиль Золотковської, але вона так само на острові )
2
Нууу... Можна поводити себе демонстративно протилежно нікнейму і створювати контраст 👀👀