Магніт

– Тут.


Вахтерша встромила ключ, і трохи повозившись із замком, прочинила обмальовані маркером двері.


– Поки будеш один. Пізніше когось підселимо.


Чудово. Ненавиджу вливатись в колектив.


– Кімната хороша.


Жінка пройшла всередину і розсунула щільні штори, впустивши денне світло. Тисячі пилинок одразу закружляли в сонячному промінні.


Хороша… Відносної рівності, недбало пофарбовані стіни. Дешевий лінолеум. Три панцерних ліжка, компактний стіл і велика стара шафа. Можливо я просто не бачив поганих. Хоча… Байдуже.


– Тут туалет, умивальник. Хлопці, що виселились, залишили холодильник. Кухня в кінці коридору. Плитки не ставити, бо проводка стара.


Сморід. Здається, миші. Отже все таки я не буду самотнім.


– То чого вони вирішили з'їхати? Не подобався вид з вікна?


– Не знаю, здається, квартиру зняли.


Жінка вирішила проігнорувати мій сарказм. Або просто не втямила. Сестра каже, що я кожну репліку вимовляю з похоронним видом, тому важко зрозуміти, коли я кажу серйозно, а коли ні. Через це, мовляв, зі мною часто виникають непорозуміння.


– Алкоголь, куріння, наркотики само собою, заборонено. Гуртожиток закривається о дванадцятій.


– Прекрасно.


– Тоді обживайся, а мені треба бігти, – вахтерша чомусь посміхнулась і швидко зникла в коридорі.


Я зачинив двері на ключ. Тиша. До самого ранку мене ніхто більше не чіпатиме. Надіюсь тут сусіди не з тих, що постійно пхаються в твою кімнату. Все одно нікому не відкрию.


Впав на ліжко. Пружини з гучним скрипом прогнулись, наче гамак. Треба буде підсунути дошки, щоб не ходити кривим. За вікном, як листок в клітинку, шмат багатоповехівки. Ось чому тут такі грубі штори. Щоб не бачили… Так завше казала бабуся. А я все думав: що бачили? Мене? Тоді вже й на вулицю не слід виходити.


Поряд з ліжком стояла тумбочка. Хтось залишив свої речі. Це вони мені типу послугу зробили? Придурки… На полиці лежав бінокль. Схоже, вони тут розважались підгляданням. Цього я не розумію зовсім, при існуючому інтернеті. Байдуже… Завтра з усім розберусь. А тепер я втомився. Треба подрімати…


Коли я прокинувся, було вже темно. У вічі одразу вдарило світло сотень яскравих пікселів сусідньої багатоповерхівки. Тільки десята вечора. Отже попереду безсонна ніч.


За стіною гучно бомкала музика. За шафою гучно шкребли миші. А я в цій темряві, наче у сховку.


Не вмикаючи світло, я дістав з рюкзака куплений в магазині сендвіч і сів навпроти вікна. Я ніби охоронець в кімнаті спостереження. Переді мною десятки маленьких екранів. Зізнатись, в цьому щось є.


Я повільно прожовував шинку, як раптом мені в око щось впало. Хтось із вікна навпроти махав рукою. До будинку метрів двісті, і нормально розгледіти не виходило, але виглядало це все якось неприродно. Тобто, не схоже на звичайну людську буденність. Стало цікаво.


Дістав бінокль. Фокус наведений ідеально. Я чудово бачив чоловіка, що стояв біля дальньої стіни кімнати. Так, що його добре було видно під світлом люстри. І щось в ньому мене неабияк лякало. Здавалось, ніби він дивився просто мені у вічі. Махав безпосередньо мені. Я навіть якось рефлекторно помахав йому у відповідь.


Він зупинився. Бліде обличчя з неприродно гострими вилицями розплилося в посмішці. Губи повільно вигинались все далі і далі, аж поки не розсікли його лице довжелезною дугою від вуха до вуха. Це був не рот. Це була паща з сотнею гострих зубів.


В ту мить ніби щось вдарило піддих. Холодний страх заповз в горлянку. Хотілось миттєво жбурнути бінокль куди подалі і затягнути штори, та моє тіло завмерло. Ця моторошна сутність полонила мій погляд. Я буквально не міг перестати на неї дивитись. Наче потужний магніт, вона тягнула до себе.


Наступним своїм рухом, істота склала пальці, вдаючи слухавку і піднесла до вуха. В ту ж мить моя рука поповзла в кишеню. Самостійно! Я... Я себе не контролюю! Лівим вухом почулись гудки виклику.


– Ало?


– Привіт мамо. – Що відбувається?! Хтось говорить моїми устами!!!


– Привіт сину. Як в тебе справи? Поселився в гуртожитку?


– Ні, там жахливо. Знайшов з одногрупниками квартиру недорого.


– Зрозуміло, а так все гаразд?


– Звісно. Добре, мамо, я тут якраз зібрався вечеряти, перезвоню завтра. – Ні!!! Ало!!! Мамо!!! Щось не так!!! Що зі мною!?


Гудки…


Після слів про вечерю, він облизав губи. Господи… Що відбувається!? Він протягнув руку перед собою і поманив пальцем. А я, наче слухняна маріонетка, мовчки розвернувся і покрокував до нього.

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Історія статусів

16/05/23 03:07: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/05/23 04:48: Грає в конкурсі • Перший етап
23/05/23 23:00: Вибув з конкурсу • Перший етап