Звуки музики

Я не думав куди мене несуть ноги. Зрадливі сльози заливали обличчя, я намірився їх приховати будь-що. Вже опинившись у вузькому коридорі, що вів до туалету, я витріщився на рвані рани лінолеуму. Прохолода підвального приміщення допомогла отямитися.

Здавалось, що трубами дзюркотить не вода, а кров цієї будівлі. Чомусь мене заспокоювали такі думки. Якщо сприймати цю школу мистецтв як старе чудовисько, то не дивно, що в ньому є місце неврівноваженому вчителю. Десь тут мали б поневірятися заковані дитячі мрії.

        Я повільно йшов, насолоджуючись атмосферою занепаду з легким нальотом музики. Онде за повислими дверима ховається рояль. Такий самотній, як чорний лебідь, якому вже ніколи не злетіти. Його вищерблені зуби-клавіші сумно всміхаються. Я проводжу пальцями обережно, щоб ненароком не потривожити його сон. Якийсь лоскіт на краю свідомості тягне вирвати товсті струни басів. Я опираюсь.

 Мої сльози висохли, а червоні смуги на пальцях, навпаки проступили яскравіше. Жаский удар лінійкою просвистів у вухах, наче директор щойно замахнувся. Я злякався і вибіг із закинутого класу. Кому лише спало на думку зробити туалет в такому місці?

Притисся спиною до дерматинових дверей, на плече посипались стара губка. Хтось порізав нутрощі монстра, відкриваючи його таємниці?

Я пішов далі — маю змити сліди слабкості й забратися додому. Але це місце заворожувало, натякало. І чому я так довго уникав його? Раніше здавалося, краще хай мій міхур лусне, ніж спускатися в підвал.

 Я провів рукою по стіні, тиньк замастив пальці блідо-жовтим нальотом. Тебе теж не розуміють, ліплять з тебе того ким ти бути не хочеш? Здається, колись тут була лічниця при жіночому монастирі. Скільки страждань бачили ці стіни, скільки шепоту вислухали? Тепер вони мали наповнюватися дитячим сміхом і музикою. А натомість впивались кров'ю з мозолів і сльозами. Може, пора пустити кров тим, хто на це заслужив?

Я продовжив свою мандрівку. За одним дверима ховались поламані стільці та крісла, наче ребра чудовиська. За іншими коробки з сотнями партій для різноманітних інструментів. Може, це загублений голос монстра? А за останніми ховалось диво — арфа. Ніхто не навчався грати на такій, мене дивувало, що вона загублена тут, а не стоїть на п'єдесталі десь нагорі. Шепіт мовчав, дім затамував подих.

Я провів пальцями по вигинах інструменту, стираючи пил, а тоді випадково зачепив струну. Легкий звук відбився від стін і завмер. Не можна, щоб звір прокинувся, я наполохано позадкував.

В коридорі на мене здивовано витріщився хлопчик. Я здогадався, він навчається на ударних. Єдиний чинний клас в цьому підвалі із дивним номером "00".

Він, напевно, зауважив мою тугу, а може бачив як я тікав з кабінету, після уроку в директора. Його обличчя майже дзеркально відобразило мої почуття. А сірий костюм і надміру бліда шкіра пасували до настрою. Здавалось, навіть сонця не існує і всі кольори зникли. Поки він не заговорив:

— Я допоможу?

— Чим? — спантеличився я.

— Заберу твій розпач? Ти зіграв на арфі, отже, попросив.

— Я не… Зі мною все гаразд, — твердо відповів я і відключився.

***

Я отямився вперше за життя. Мої руки вкривали тендітні рукавички з підсохлої крові. Тепер я зрозумів, який інструмент мені підходить. Настав час зіграти дебютний номер. Півтемрява підвалу слугувала сценою, а стіни монстра глядачами. Він — хотів бути диригентом та став знаряддям. Його вологі очі, сповнені п’янкого жаху додавали моїй партії гостроти. Його тримали струни рояля, впиваючись у плоть. Метроном задавав ритм. Тік-так. Серце директора билось prestissimo — дуже швидко, крав скапувала на долівку largo — дуже повільно. Мені потрібне крещендо. Я маю витягти кляп з його рота? Майнула думка, як він тут опинився? Але його крик вимагав уваги. Чогось бракує… Він помре від напруги! Я не встигну створити шедевр!

 Довелось відрізати язик, який постійно вказував на мої помилки, і відрубати пальці, що показували правильний акорд. Він затих. Моя кульмінація втрачена. Але, якщо я витягну жили з його тіла, то зроблю свою арфу і тоді… Потрібно тренуватись більше, лиш практика зробить мене достойним зватись музикантом. Повторити, повторити, а тоді ще раз повторити.

Я провів рукою по стіні, мої пальці малювали багряний нотний стан, будинок вдячно зітхнув.

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Перший етап: Пасажири «Antonia Graza»
Історія статусів

12/05/23 18:41: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/05/23 04:48: Грає в конкурсі • Перший етап
23/05/23 23:00: Вибув з конкурсу • Перший етап

Коментарі 31

1
Гарне оповідання, шкода, що так рано вибуло.
Вам припали до вподоби мої Діти рудого лісу. Може потоваришуємо на Аркуші?
https://arkush.net/user/183
1
Щиро дякую за відгук. Ми вже товаришуємо)
1
Непогано. Багато несподіваного. Особливо сподобався початок. Покарання лінійкою - дія відбувається у школі багато років тому? чи просто дуже жорсткий режим? Заголовок відсилає до доброго фільму. А виявляється ідейно зовсім навпаки - яка доброта.
0
Дякую за коментар. Таки давно, коли менше стежили за вчительською етикою.
1
Захоплююча історія. Відчувається майстерність, словом ви вмієте добряче користуватись (підтвердилось після прочитання інших ваших творів). Оповідь ведеться розмірено, перекликається між почуттями хлопчика (внутрішнім) і антуражем навколо (зовнішнім). Дуже зрілий і ефективний хід.
Про нестиковку оповідача з віком вже сказали. Це легко виправляється зміною оповіді від першої особи на третю. А ще чомусь захопила ідея, що можна і від другої особи розповідати, ніби це все монстр нашіптує герою на вухо, вказує на слабкість, а потім хвалить за помсту над вчителем. Та це так, думки)
Єдиний момент, який, як на мене, краще вдосконалити, це діалог з хлопчиком у сірому костюмі у підвалі. Він за ритмом не стикується з усім твором, через це і не чіпляє як слід. Теж простий спосіб – вставити його між попередніми описами. Наприклад:
«— Я допоможу? — з коридора на мене здивовано витріщився хлопчик.
Я здогадався, він…
— Чим? — спантеличився я. Він, напевно, зауважив мою тугу…»
У вашому тексті всього вистачає, таке косметичне редагування тільки варіант його поліпшити на мій субʼєктивний (наголошую саме на цьому) смак.
А загалом, прекрасна оповідь, що тримає інтерес читача від початку до кінця)
1
Щиро дякую за такий розгорнутий коментар і влучні поради (на два нових твори від різних осіб, як мінімум 🙂). І дякую, що оцінили всі мої оповідання. Ціную вміння писати такі відгуки.
1
Трішки нереалістично, бо думки хлопця не дуже скидаються на учнівські. Але про це зазначали нижче)
Мені про арфу сподобалося. Те, як Ви передали емоції - сподобалося))
Фінал очікуваний, але...
Хороший твір 👍
0
Дякую! Так, твору варто було настоятися, щоб стати кращим, але після коментарів чітко бачу головний недолік. Тут ще зі мною поганий жарт зіграло те, що я писала так, як можу тепер, а спогади були з дитинства. Був такий підвал насправді, хоч лічниця була поруч, а не в тому ж будинку. І був такий вчитель, правда він завжди стримувався, знімаючи окуляри і б'ючи рукою по власній нозі)
0
Ой, а на чому Ви граєте?
0
Не все так погано, я в тому віці навіть не усвідомлювала, що така поведінка для вчителя не є нормою. Вже забула все, що вивчила, щось мене ніколи не тягнули продовжувати навчання в консерваторії. То були уроки за участі фортепіано, а вчилась я на бандурі.
1
цікавий та динамічний опис емоцій. яскраві образи)

згодна з коментарями, що думки не відповідають віку. можна замінити школу на консерваторію абощо.

і "00" - так називають туалет, тому трохи здивована, чому так назвали клас)

і трохи діалог не чіпляє. взагалі, не розумію, нащо тут хлопчик, якщо вже є будівля.

трохи нагадує "Сяєво" Кінга)

удачі!
0
Дякую за коментар, справді є над чим задуматись.
Про 00, щось і забула))
Хлопчик, може, й зайвий, а може, будинок так вирішив поговорити з своїм обранцем.
За "Сяйво" дякую, навіть би й не подумала.
0
я про "00" дізналась дорослою вже від мами, мої однолітки так ніколи туалет не називали)

так, і в "Сяєві" теж був такий прийом, але там простежувалась очевидність, що це представник готелю і там трохи глибші гачки були)
1
Подобається, як пише Кінг і багато його читала, а в наших творіннях часто прослідковується вплив того, що ми споживаємо.
Ще раз дякую, що нагадали про той "00")
1
навзаєм)
якби я писала так само геніально, як і мої улюблені автори)) ех...
1
Перехопило подих від описів, було страшно і красиво водночас. Як на мене, найкращий з Ваших творів
1
О, дякую! Я хотіла, щоб був контраст, радію, що вдалось.
1
Атмосферно та глибоко! Чудове оповідання.
1
Дякую, радію, що сподобалося.
1
Хороша оповідка, гарно передали атмосферу.
1
Сподобалось, дуже якісна і атмосферна робота. Круто описана одержимість.
1
Добрий задум і добре реалізований. Можливо, трішки задовга зав'язка та трішки розмита мотивація персонажа. І якась надто зібгана кінцівка, не розтягнута, але й без потрібної чіткості та різкості.
Але загалом робота приємно втішила. Лайк!
0
Дякую! Цікавий у вас вийшов коментар)
1
Подобається, є ідея, є розвиток, є певні ключові моменти. Тільки надто "дорослі" думки від персонажа-дитини (я не про вбивства, а про все інше, наприклад, "Я повільно йшов, насолоджуючись атмосферою занепаду з легким нальотом музики" — ну яка дитина так скаже?). Переходи трохи різкуваті, та не критично.

А ще, читали "Контрабас" Зюскінда? Якщо ні, почитайте обов'язково, вам сподобається.
1
Дякую за коментар і за поради. Мабуть, таки перемудрувала дитина, хоча хто знає тих учнів школи мистецтв.
Читала, але так давно, що варто згадати, а то лише обкладинку пам'ятаю.
1
Трохи перемудрувала. Та однак (по секрету вам кажу) це найкраще оповідання у вашій групі, з відривом причому.

Навіть згадалася серія "Ганнібала" з темношкірим музикантом )
0
Ну, про найкраще хіба голосування покаже, але дякую за вашу оцінку. Піду щось прочитаю з цієї групи.