Найменший

Вовче весілля - каже баба.

Я притулився до холодної шиби, прислухаючись до завивання і думав: “Хіба обмерзла шибка і віконниці з гнилого дерева, навхрест перебиті дошками, можуть боронити від вовка?”

На ліжку сплять сестрички. В них була висока температура і мама напоїла їх теплим молоком з медом. Зараз вона сидить на дворі. Міцно стискає рушницю, що залишилася від покійного тата, холодними як лід руками. Вона вслухається, як вирує вовчий гін. Студений вітер пробирає до кісток. Вона змерзла. Мама дуже боїться вовків і вчить мене їх боятися. Одного разу навіть пристрелила заблукалого вівчура, який їй привидівся диким хижаком.

Мама каже, що той вовк, який має прийти, не такий, як інші. Вона вже бачила його. Тоді загинули обоє - тато і вовк. Останній повернеться. Він завжди повертається. А перед тим він забрав мого дядька, мамі тоді було десять, коли він увірвався в хату і забрав його просто з ліжечка.

Вовче весілля - знову повторює насмішкувато баба.

Мама каже, аби я на неї не злився, бо чим більше старе - тим дурне, як мале. Щоб не злитися, я згадую бабу, коли вона була при своєму розумі. Коли любила мене. Коли ми ходили до церкви на Вербну Неділю, святили Паску, а на Святвечір носили кутю до тата на гріб.

“Він з'їсть тебе. - каже баба. - Я бачу його в снах.” Мені він також сниться. Мама казала, аби я не слухав, що вона говорить. Та у мене таке відчуття, що її вустами говорить не вона. І баба починає свою оповідь:

Коли нас везли у вагоні для худоби, у моєї матері пропало молоко. Мій найменший братик не мав що їсти. Я й досі чую його голодний плач. Він хрипів та від утоми засинав. Тоді знову прокидався та плакав. Його червонувате личко синіло. Мама цідила свої пусті груди та божеволіла. Аби він не мучився, мати придушила мого братика та сказала охороні, що він помер. Один з москалів вирвав дитину в неї з рук та викинув з потяга просто в сніги, ніби той був каменем. Тоді прийшов вовк. Знайшов дитя яке ще не стигли похрестити і з'їв. Тепер його голодний дух у вовкові. Він хоче помсти. Вовк вже забрав у мене єдиного сина, забере й тебе у твоєї мами. Твій тато вбив його, але він знову тут, а де твій тато? – баба заходиться сміхом, від якого у мене мурашки по шкірі. - Убийте його хоть сто разів, він знайде нового вовка. В тому місці де викинули найменшого, там багато вовків. Він буде йти і прийде. Він буде шукати та знайде. Він буде вбивати та вб’є. Усіх. Найменших.

Я закриваю вуха, аби не слухати бабу, дивлюся на поснулих сестер. Мама навіть не встигла розплести їм коси. Я чую вистріл - найменший прийшов. Між нами лише оці чорні віконниці з гнилого дерева та обмерзлі шиби. Ще вистріл...

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Другий етап: Пасажири рейсу 180
Історія статусів

14/05/23 22:43: Знято з конкурсу • Прийом оповідань
16/05/23 03:13: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/05/23 04:48: Грає в конкурсі • Перший етап
23/05/23 23:01: Грає в конкурсі • Другий етап
30/05/23 20:00: Вибув з конкурсу • Другий етап

Коментарі 22

0
Очікував чергову історію про вовкулаку, але виявилось набагато цікавіше. За це лайк!
1
Перше, чим зустрічає ваше оповідання, це жахливо оформлена пряма мова, де все почалося з правильного тире, а далі я промовчу. То ж знаєте, як тире ставити, чому ж не оформити все нормально, без дефісів?) Претензія дрібна, але ж це виправити 5 секунд, то чому б було не зробити?) Заодно б собі зекономили скільки слів.
Але далі розумію, що оповідання писалося поспіхом, хоча видно, що подавалися ви за кілька днів до старту. Дивно. Загалом я це все веду до того, що ідея дуже вартісна, але, напевно, у вас не було часу на її повноцінну реалізацію, що шкода, навіть дуже, бо видно, що автор не простак, а мастак)))
0
Наприкінці добряче нагнали моторошності, атмосфера дуже хороша. Успіхів!
1
Оце співпадіння, в одну хвилину прочитали й прокоментували))
1
Не просто так - то добрий Бабайський знак!;))
0
Непогано, але потребує редагування. Десь трошки помарки є )
0
Історія сипле сиротами по шкірі. Трохи не вистачило атмосферності, але загалом оповідання сподобалося.
0
Атмосферно і моторошно! От бабця, онука їй не шкода
2
Писати в Україні горор на історичному матеріалі - сам Бог велів. Вдале поєднання з міфологічними моментами, з темою родового прокляття. Минуле, що не відпускає, жертвами якого стають все нові покоління, - актуальне і зараз. Дуже коротко і дуже ємно. Зичу успіху!
1
Всі пишуть про атмосферність і я теж напишу😊 Дякую за гарний твір
0
Чомусь про момент, де мати не мала змоги нагодувати малюка, надумалось, що тут буде депортація з боку російської влади і таки не помилився
І особисто для мене, тема "розплата за батьків" якось не дуже, але претензії не до вас)
0
Атмосферно написано.
Доля, від якої не втечеш. Розплата за дії предків. Цей досвід, ця травма дуже довго замовчувалась, вона не пропрацьована нами, хоча і вшита в наше ДНК. Так само, як Голодомор, розкуркулення та багато всього іншого. Дякую, що написали про це)))
Успіхів))
0
Загалом написано непогано, але надто багато питань до сюжету та орфографії. Певні зауваження вже висловили автори нижче, приєднуюсь до них. Сюжетні діри не дають достойно оцінити роботу.
0
Два питання: 1) чому душа мститься своїй родині, а не москалям, 2) якщо душка вбиває найменших, чому вбила батька? Дядько зрозуміло, менший брат матері, а батько – тому що на той час єдиний чоловік?
А в цілому дуже сподобалось. Ця фатальність, доля, від якої неможливо втекти, старі родинні скелети у шафі, за які відповідають нащадки. І цей холод, який аж відчувається протягом всієї оповіді. Спасіння нема, навіть якщо ти дитина (особливо, якщо ти дитина)
Тільки не «вистріл», а «постріл») Є деякі технічні огріхи у тексті, але це наживне, прийде з практикою)
1
Цікаве оповідання. Лаконічне, гнітюче, в цьому випадку відкритий фінал не викликає у мене розчарування. Тут ніби, тільки такий і підходить, враховуючи, що всі деталі "прокляття" добре прописані. Дякую за оповідання, бажаю успіхів!)
0
Гарне оповідання, мені сподобалося. Атмосферно.
1
Захоплюючий сюжет, хотілося би продовження
1
Холодно, сумно. Ідея гарна, описи вписані до ладу, відчувається щось таке в повітрі... сповнене відчаю і страху, який перекривається звичайним запереченням і невірою, але нікуди не дівається.