Йди

Четвер, дев’яте листопада, вечір. Парк неподалік однієї з кінцевих станцій метро. Якщо хочете звузити пошук — на правому березі. Офіс повертається додому. Серед них і Вона.

Орава повалила з переходу. Сьогодні, як на зло, ніхто не пішов далі зупинки. Вона завагалась, але глянула на натовп і все ж пішла. Між двох озерець, потім сходами до лісу… 

Вона ненавиділа ходити тут затемна. Доріжка яскраво освітлювалась білим світлом ліхтарів, а навколо темрява. Вона сповільнилась, придивилась. Ні душі… Вимкнула музику, проте не зняла навушники, хай думають, що Вона не чує, і пішла.

Метр, п’ять, десять. Спокійно та тихо. Занадто тихо. Метр, два, три. Позаду, зліва хруснула гілка. М’язи напружились, серце забилось частіше, та Вона не озирнулась. Хай думають, що Їй все одно! Рука в кишені нервово перебирала балончик і ніж, зупинилась на ножі. Холод металу заспокоював та додавав впевненості. Вона йшла далі й тепер була не сама.

Дерева за спиною скрипіли, та вітру не було. Вона насилу стримувала бажання побігти й намагалась йти рівною, впевненою ходою.

Знову хруснула гілка, зашаруділо опале листя. Рука все сильніше стискала ніж, Вона йшла. Це було єдине, що Вона могла робити. Просто йти. Крок за кроком.

Хрускіт і шарудіння ззаду, зліва і тиша. Метр, три, чотири. Хрускіт і шарудіння справа, зліва і тиша… 

Йому подобалось гратися з Нею. Заганяти, як здобич, кидати у прірву жаху й безвиході. О так! Це була справжня насолода! Бачити, як Вона відчайдушно опирається бажанню озирнутися, побігти! Достойний гравець. Певно він ще трошки побавиться. Підкрадеться так близько, щоб почути стук серця, відступить, почекає. І потім знову й знову. Його чорний силует зливався з темрявою лісу, тільки очі видавали його присутність. Якби Вона зараз озирнулась, то побачила б, як вони горять холодним синім вогнем. Та Вона не озиралась, просто йшла, а Він слідував за Нею.

Половина шляху позаду…

Здавалось, пройшла вічність. Насправді — не більше семи хвилин. Рука на ножі оніміла, кісточки побіліли. Вона знала, що ніж не допоможе, та все одно продовжувала стискати його. Вітер тоненьким потічком пробрався крізь Її волосся і торкнувся шиї. Дотик був делікатним, майже ніжним. Та від нього тілом розповзався мороз. Не мурашки, а лютий, кусючий холод. Вона труснула головою. Потік затремтів, але не зник. Під вухом, до підборіддя, легенько торкнувся губи й повернувся на шию. Коло замкнулось, зашморг потроху стискався.

Вона хотіла кричати! Бігти! Ні… треба дихати та йти.

Шарудіння стихло. Він не зник, просто перестав ховатись. Йшов прямо за нею. Кроки різким дзвоном розрізали тишу. Відлуння множило звук й здавалось за Нею слідує ціла армія. Та Він був один. Він нікому Її не віддасть!

Вона сповільнилась. Невже зараз озирнеться? Ні, краще не попадатись на очі передчасно. Він відступив у тінь дерев, та вона не озирнулась, просто перевела погляд вліво. Їх очі зустрілись всього на мить. Його — сині вогняні, Її — зелені, круглі від жаху. Вона перестала дихати. Легені горіли, серце виривалось з грудей. Ще секунда і Вона зупиниться, завмре назавжди й тоді Він зможе забрати її. Та Вона не здалась. Крок, вдих. Дістала з кишені руку з ножем і притисла до грудей. Крок, видих. Потягнулась до ножа другою рукою і звільнила лезо. Крок, вдих. Вона відчула холодний дотик вістря і замружилась. Крок, видих. Зашморг на шиї здригнувся і безсило стік на доріжку.

Прямо, просто йди прямо! Не зупиняйся!

Вона прислухалась. Тиша. Ні кроків, ні шарудіння. Нарешті попереду мелькнуло тепле оранжеве світло. Вона майже дома! Бажання зірватись на біг було сильним, як ніколи, та Вона стримувалась. Ось уже й вхід у під’їзд. Важкі металеві двері зачинились і Вона вперше озирнулась. Нікого.

Перший, третій, п’ятий поверх. Ключ, двері, замок. Вдома! Вона притулилась до зачинених дверей і сповзла на підлогу. Все вже позаду. Так? Насилу підвелась, визирнула у дверне вічко. Нікого. 

Штори затріпотіли, вітальню освітило холодне сяйво місяця. За вікном мелькнув темний силует, блиснули сині вогняні очі…

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Історія статусів

03/05/23 14:36: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/05/23 04:48: Грає в конкурсі • Перший етап
23/05/23 23:00: Вибув з конкурсу • Перший етап

Коментарі 3

0
Не знаю чому, але у мене ваше оповідання проасоціювалося з панічною атакою і отим синдромом, все забуваю, як зветься, коли людині перед тим, як щось зробити, потрібно виконати певний ритуал. Коли треба тричі постукати по дереву, чи двічі кліпнути, чи спочатку зав’язати лівий шнурок, а тоді правий, чи не оглядатися на віддаленій доріжці в парку вночі. Якщо цього не виконати, то станеться щось погане.
Тут ставка на саспенс. Намагання нарощувати градус, аж поки не вибухне. Що ж вийшло? Перші два абзаци, як на мене, зайві. Забагато непотрібних деталей. Яка різниця, звідки Вона повертається, який тоді день і на якому березі все сталося? З третього по сьомий все супер. Ніби сам опинився на її місці, оці відчуття, коли на тебе зиркають, а ти боїшся глянути, чи тобі не здається, працюють дуже добре. Я відчув те, що мав відчути. Далі історія пішла трохи не туди, куди я очікував. Не думав, що з’явиться ще одна точка зору. Мені це збило напругу, яка от-от зародилася. Бо поки я слідкував, за Нею, то загадка невідомого тримала інтригу. Є воно насправді, нема його насправді? Коли Він з’являється посеред твору, то весь саспенс для мене розвалився. На жаль. Далі читалося цікаво, але без напруги.
Ще не зрозумів сенсу писати Вона і Він з великої.
Відзначу момент із зашморгом, доволі оригінально описано, мені зайшло.
0
Написано наче непогано, втім не настільки майстерно, щоб виділити твір на фоні інших. А сама ідея - кліше, яка не приносить нічого нового. Нема тієї перчинки, яка змушує дихати частіше. Мабуть тому мене не зачепило.
1
Господь, як же дратують займенники з великої літери. Оці «Він», «Вона» значущості персонажам не додають, лише вульгарізують текст.
«Дістала з кишені руку з ножем і притисла до грудей» - чия рука була з ножем? Як у кишені помістилася? «Зашморг на шиї здригнувся і безсило стік на доріжку» - якась рандомна комбінація слів.
Твір будується начебто як поступове нагнітання саспенсу, але в результаті маємо просто схарапуджену ЇЇ, Страшні Сині Очі і закидання читача безсилими авторськими «Ото прірва жаху й безвиході. О так!», (Повірте-повірте, це усе дуууууже страшно!). Не страшно і не цікаво.