14524665

Спершу це було просто цікавим математичним змаганням - древні греки обчислювали число Пі після коми ще майже дві тисячі років до нашої ери. Насправді, у цьому не було багато зиску, так як, фактично, більшість людей знають Пі як 3,14, і їм цього більш як достатньо. А якщо зважити на той факт, що фізикам потрібно лише перших 39 цифр числа Пі, для того, щоб обрахувати об'єм Всесвіту з точністю до розміру атома водню, то це робило наше змагання веселим часопроводженням у колі друзів. Було у цій справі щось на диво цікаве та навіть містичне.

Спочатку математикам заледве вдалось вивести перших 6 цифр після коми, що на довгі роки було незмінним значенням. До другого тисячоліття н. е. число Пі було розраховане з точністю не більшою ніж 10 цифр в записі числа.

Німецький математик Лудольф ван Цейлен зійшов з глузду, протягом десяти років намагаючись просунутись “глибше”. Зрештою, У 1777 році Жорж-Луї Леклерк де Бюффон віднайшов статистичний метод обчислення числа Пі, відомий зараз як приклад Бюффона.

І вже опісля вчені один за одним поглиблювали досягнення попередників.

А потім з’явились комп’ютери. Саме тоді наше змагання трохи змінило формат, адже потрібно було просто запустити свою машину та просто сподіватись, що апарат поставить таки новий рекорд до того, як зламається. Обрахунки йшли уже не на сотні і тисячі, а на мільярди. Коли, у січні 2010 року рекорд становив 2,7 трильйонів знаків, здавалось що у змаганні вже немає сенсу, адже нікому, окрім самих учасників обчислення ті результати вже були не потрібні.

Ентузіастів, які брались за встановлення нових рекордів ставало все менше.

У 2021 році, у теплу літню ніч швейцарські вчені оголосили про встановлення наступного рекорду - 62,8 трлн десяткових знаків числа Пі.

Саме тоді мені здалось, що я залишився сам у цій справі. Втім, припинити обчислення я вже не міг. Я стільки років витратив на обрахунки, що бодай вписати своє ім’я у список рекордсменів був зобов'язаний.

На 156 день праці комп’ютера я був вже далеко попереду. Приблизно 102 трильйони чисел після коми. Я перебував у припіднятому настрої.

У момент, коли все змінилось, я саме доїдав останню пачку локшини швидкого приготування. Раптово, замість звичних різноманітних чисел мій комп’ютер почав видавати лише нулі. Голі нулі. Звісно, можливість появи нуля у числі Пі не виключена, проте щоб стільки підряд - це фактично неможливо. Я перевірив результат на сусідньому комп’ютері щоб переконатись чи це бува не збій. Обидві машини показували ідентичний результат.

Проте, через кілька хвилин нулі закінчились і знову з’явились інші цифри. Дуже дивна аномалія, сподіваюсь це не поломка у обрахуванках комп’ютера. Потрібно буде усе точно ще раз перевірити перед публікуванням результатів. Отак, вельми стурбований тією дивною інформацією, я заснув біля монітору.

Снились мені цифри.

Прокинувся серед ночі від болю у спині - не найкраща розвага. Однак, я дуже швидко забув про це, коли поглянув на екран. Мабуть я не звернув на це увагу коли засинав, проте цифри були структуровані. Вісім ідентичних чисел, які постійно повторювались. Мабуть я не помітив цього звечора, будучи заклопатим нулями.

Ще раз перевіривши правильність введених формул, я зупинив симуляції підрахунку. Було у цих цифрах щось лиховісне. Варто зв’язатись з експертами та передати їм ці дані.

Стукіт у двері перервав мої дії. Чомусь мені було лячно. Навшпиньки я підійшов до дверей та визирнув через віко. Нікого не було.

Удар у потилицю повалив мене на землю. Я зрозумів що мені настав кінець, коли почув звук пострілу.

Я помер так і не дізнавшись що криється за цифрами 14524665. Так само як ніхто ніколи не дізнається, хто саме мене вбив.

Втім, то були не просто числа, а координати. Координати, які вказували на одну точку, у найжахливішому місці у Всесвіті. Вони вказували на точку біля центру Порожнечі Волопаса. Там не було нічого такого, що можна було б помітити з Землі навіть через найпотужніший телескоп. Проте саме там, якщо хтось колись підлетить у ту холодну точку, можна було б помітити те, що увесь наш Всесвіт лише жалюгідна симуляція для пошуку числа Пі у іншому Всесвіті, і що ця симуляція не ідеально точно, адже містить нерівність у сфері, яка знаходиться у точці за вказаними координатами.

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Історія статусів

16/10/22 23:05: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/10/22 01:43: Грає в конкурсі • Перший етап
23/10/22 20:00: Вибув з конкурсу • Перший етап