Поділитися

 (Тропи і трупи)

Іноді хочеться обрати такий трилер, який напевне сподобається – ну, окрім того, що захопить, здивує чи шокує поворотами. І отут дуже зручно орієнтуватись на певні сюжетні тропи – такий собі більш-менш передбачуваний тип історії.

Я розповім про 40 трилерів, які прочитала останнім часом.

Троп може бути спойлером, але мало яка історія розвивається чітко в рамках одного тропу. Більшість знаходяться десь на стику кількох, але знаючи основний, можна зрозуміти, чи подобаються вам взагалі подібні сюжети и чи варто це читати.

Тож у цій добірці трилерів поділ на тропи досить умовний, за найбільш визначною рисою сюжету. Обіцяю не спойлерити нічого важливого, щоб усі таємниці ви розкрили самі.

Історія, в якій коло потенційних злочинців і жертв суворо обмежене зовнішніми обставинами.

Це, як правило, історії, що відбуваються у локації, природньо чи штучно відмежованій від «великої землі» - на острові, в горах, в лісі, на літаку, на кораблі у відкритому морі тощо.

Сюди ж можна віднести трилери, місцем подій у яких є маленькі містечка.

«Санаторій»

Сара Пірс

У гірському готелі в тимчасовій ізоляції через погодні умови залишається лише невеличка група людей, і передбачувано (як на трилер) – тут стається вбивство.

Оповідка напружена і заплутана, з високим емоційним тиском, купою хибних гачків і елементами особистої драми. Трохи тянуча, дуже похмура, але ґрунтовна історія.

«Секулум»

Урсула Познанські

Група друзів-косплеєрів виїздить на вихідні до глухого лісу, аж раптом люди починають зникати одне за одним, а вцілілим хтось залишає таємничі послання.

Доволі заплутано і до певної межі непередбачувано, та найсильніший елемент твору – саме атмосфера.

«Пограниччя»

Андре Мішо

У маленькому прикордонному поселенні вбито молоду дівчину. Містечко доволі усамітнене, тож шанси, що вбивця – хтось сторонній, майже нульові.

Тягуча історія, де драма часом переважує напруження, але розв’язка доволі неочікувана і шокуюча.

«Одна з дівчат»

Люсі Кларк

П’ятеро дівчат відправляються на дівич-вікенд до вілли у Греції. Відпочатку відомо, що зрештою хтось помре, але окрім того, на поверхню вилізе не один скелет.

Динамічний психологічний page-turner, що весь час тримає у напрузі, підігріваючи очікування, і має всі шанси сильно здивувати у кінці (або ні).

«П’ятеро»

Ґай Морпасс

Трилер з елементами антиутопії. П’ятеро людей, що ділять одне тіло, вирішують взяти участь в іграх на виживання. До території, де ці ігри проходять, суворо обмежений доступ. Та коли одне за одним вони починають помирати, стає очевидно, що вбивця десь зовсім поруч.

Не надто непередбачувано, але досить захопливо. Дуже цікавий сетинг і механіка злочину.

«Сімейна гра»

Кетрін Стедман

Простір тут обмежений тільки наприкінці історії, але відпочатку зрозуміло, що коло підозрюваних буде дуже вузьке – на це натякає навіть сама назва. Досить напружений і стрімкий трилер з сильною кіношною аурою, в якому купа ігор, але у головну гру грає сама авторка із читачем.

Трилери, де вбивця відомий відпочатку, але розбиратись у його мотивації доведеться протягом книги, спостерігаючи хід сюжету його очима. Такі історії тримаються не на таємниці, а виключно на зануренні у темні глибини психології злочинця.

«Дофін сатани»

Олесь Ульяненко

Дуже темна, кривава і жахаюча історія без жодних табу. Протистояння надзвичайно жорстокого серійного вбивці і слідчого, що полює на нього на вулицях Києва.

Історія не для слабкодухих, написана у дуже специфічній манері.

«Колекціонер»

Джон Фаулз

Тут бачимо відразу два ракурси: спочатку історію розповідає чоловік, що викрав дівчину і утримує її у полоні, а тоді – сама дівчина. Саме ця зміна ракурсів надає атмосфері надзвичайної напруги, а історії - глибини.

Один зі світових шедеврів, обов’язковий до уваги поціновувачів жанру.

«Парфуми»

Патрік Зюскінд

Історія вбивці, сповнена химерної і хворобливої краси. Від народження до становлення і розквіту. Світ через призму сприйняття психопата.

Ще один неперевершений взірець жанру. Трилер з тих, який не псують спойлери і який можна перечитувати неодноразово.

«Тихий орендар»

Клеменс Мішлон

Тут ракурс зору змінюється багаторазово. Дівчину викрадено, і викрадач довгий час утримує її в нелюдських умовах. Оповідь від імені жертви, місцями – викрадача, а також кількох інших персонажів. Дуже незвичайна структура і майстерна психологічна складова.

«Корсо»

Поліна Кулакова

Також історія зі зміною ракурсу і оповідачів, один з яких – серійний вбивця. Кілька паралельних ліній і трохи містики. Простенький трилер для не дуже вибагливого читача, але з цікавими елементами сюжету.

«Біллі Саммерс»

Стівен Кінґ

Головний герой – найманий вбивця, який вирішує відійти від справ, от щойно виконає своє останнє замовлення.

Це досить глибока і масштабна історія з кількома сюжетними лініями, котрі створюють враження, що читаєш відразу кілька книг. Тож спочатку це буде досить динамічно і напружено, доки напруження не сягне найвищої межі; тоді трохи тягнутиметься, перетікаючи в іншу площину; тоді знов напружено, стрибками вверх і вниз. Читати цю книгу – це суцільна насолода і захват.

Історії від імені персонажів, чиї слова викликають сумніви – психічно неврівноважених, хворих, таких, що вживають речовини, які змінюють свідомість. В тому числі - всі оті випадки з множинними особистостями, амнезією тощо.

«Останній дім на безпечний вулиці»

Катріона Ворд

Багато років тому у містечку зникали діти. Останньою зникла маленька дівчинка.

Історія від імені дивакуватого чоловіка, що надто старанно приховує своє особисте життя від зовнішнього світу за міцно зачиненими дверима. От тільки все, що він каже, викликає серйозні сумніви.

Незвичайна, нетипова історія з доволі неочікуванною розв’язкою. І найбільший сюрприз навіть не власне у подіях, а в тому, як саме вони будуть висвітлені.

«Темрява між нами»

Джон Маррс

У будинку живуть мати і донька, і те, що все це пахне чимось сильно нездоровим, помітно з перших сторінок. Та протягом історії сумнівів буде все більше, особливо сумнівів щодо того, хто ж насправді бреше.

Дуже динамічно і захопливо, деякі сюжетні повороти надзвичайно дивують.

«Та, що приходить з темряви»

Мелані Голдинг

Головна героїня певна, що її дитину підмінили у пологовому. Має на те серйозні, ґрунтовні причини. Або ж не має? Може, це лише післяпологова депресія? Де ховається справжня небезпека?

Книга з потужним містичним вайбом, дуже емоційна і напружена. Я б віднесла до тих, що мають відкритий фінал, бо чітких відповідей у фіналі автор не дає.

«Білий попіл»

Ілларіон Павлюк

Дуже атмосферний ретелінг Вія. Приватний детектив розслідує вбивство дівчини, от тільки жоден свідок не викликає довіри. Обстановка взагалі дуже сумнівна, з нотками містики або божевілля. Видатна робота, яка однозначно варта уваги.

«Знайди мене»

Ф.Дж.Вернон

Жінка приїздить в гості до батьків на свята. Власне, збирається вся родина. І кожен привозить із собою вантаж таємниць, які незабаром виповзуть на поверхню, затьмарять всім очі і призведуть до нового злочину.

Досить оригінально, хоч деякі повороти і надто очевидні. Міцний психологічний трилер, де всі оповідачі не викликають жодної довіри, але хтось таки бреше більше за решту.

«Пасажир»

Патрік Сенекаль

Одного дня головний герой підбирає дорогою пасажира. І дуже швидко стає зрозуміло, що з тим пасажиром щось явно не так. І що вони з героєм мають певне спільне минуле.

Атмосферна, напружена і заплутана історія, де хтось явно не каже всієї правди. Або ж правди не каже ніхто. Але до українського перекладу, на жаль, є певні питання – нічого надто критичного, але деякі речі ріжуть око.

Неочікуваний дзвінок, що змінить розмірене життя. Або підкинутий лист. Маніпулятор – головний злочинець, що досить довго лишатиметься за кадром і рухатиме рештою персонажів, як пішаками на шахівниці.

«Ланцюг»

Едріан Маккінті

Дуже кінематографічна історія. Головну героїню шантажем змушують піти на злочин. І скоївши злочин, вона має передати естафету наступній жертві, тоді та – наступній, і так ланка за ланкою утворюється ланцюг.

Дуже оригінально і напружено. Перша частина трохи більш вражаюча, ніж друга, а розв’язка максимально кіношна, але загалом – досить хороша робота.

«Червоний дракон»

Томас Гарріс

В центрі сюжету – пошук серійного вбивці, і по допомогу з його розв’язанням детектив звертається до засудженого психопата. Той дійсно дає деякі наводки, але паралельно грає у власну гру.

Один з найсильніших взірців жанру, перша книга з циклу. Друга також підпадає під цей само троп.

«Мовчання ягнят»

Томас Гарріс

Інший детектив, та ситуація подібна до попередньої. Але тут маніпуляція буде ще яскравішою, хоча все одно не перетягуватиме на себе всю увагу.

«Ліс духів»

Жан-Крістоф Гранже

Відбувається низка дуже незвичайних вбивств, і хтось однозначно весь час втручається у розслідування – хоча довести це втручання не так просто. Заплутаний сюжет, велика кількість згадок творів мистецтва (і не тільки), вельми нестандартна історія. Один з найкращих трилерів, що мені доводилось читати.

«Касація»

Ремігіуш Мруз

Юридичний трилер. Двоє юристів мають захищати у суді жорстокого вбивцю, і вони переконані, що той невинний. Але звинувачуваний відмовляється від співпраці і ні слова не каже. Не визнає і не спростовує своєї провини.

У справі точно є третя сторона, що втручається у судовий розгляд. Історія – справжній складний пазл, не надто напружена, з хорошим гумором, але така, що має, чим здивувати, і то не раз.

Йдеться про історії, де фігурують діти, що поводяться не дуже звичайно. Це не обов’язково діти-вбивці, і навіть не завжди – головні персонажі, але самою своєю присутністю ці діти створюють доволі моторошну атмосферу.

«Здібний учень»

Стівен Кінґ

Хлопець-підліток з’ясовує, що його сусід – нацистський злочинець, що ховається від правосуддя. І те, що він зробить з цією інформацією, призведе до жахливих наслідків.

Блискуча робота, один з найкращіх творів Кінґа, що я читала.

«Що не так з моєю матір’ю»

Ешлі Одрейн

Головна героїня народжує доньку, але замість материнської любові, відчуває страх і відчуження, які стрімко наростають. Щодня вона бачить у своїй дитині все більше моторошних рис. Але чи так все насправді, як їй здається?

Психологічний трилер з купою тригерних тем і без чітких відповідей наприкінці. Дуже емоційна історія, надто чутливим людям варто бути з нею обережніше.

«Сходження Ганнібала»

Томас Гарріс

Історія становлення монстра і жорстокої помсти за нелюдські злочини. Історія травмованої дитини, що наглядно демонструє, як ця травма вплинула на її майбутнє. При всій своїй моторошності, надзвичайно красива і естетична.

«Осина фабрика»

Ієн Бенкс

Головний герой – підліток з патологічно нездоровими схильностями. На його руках вже є кров, і як саме вона там з’явилася, він розповість згодом. Але не це наймоторошніша частина історії, бо попереду ще більше шокуючих відкриттів.

Один з найкращих взірців химерної прози, дуже напружений і абсолютно непередбачуваний трилер, що не має рівних.

«Тринадцята казка»

Діана Сеттерфілд

Багатошаровий трилер, просочений драматичними лініями. І моторошних дітей тут буде вдосталь, але не тільки дітей. Доволі атмосферна, тянуча, трохи готична історія з купою таємниць і сюрпризів. Частково заснована на реальних подіях, тож якщо в якийсь момент історія здастся вам надто нереальною – вам тільки здається.

Такі трилери спочатку змальовують картинку ідеальної родини чи ідеальної групи, щоб згодом розбити цю ілюзію вщент і розібрати по камінцях. Але вбивця – не завжди один з тих, хто створює ілюзію, іноді це сторонній викривач, якій просто прагне все поламати, або ж хтось, хто більше не хоче бути гвинтиком у чужому механізмі.

«Служниця»

Фріда Макфадден

Ідеальна родина наймає на роботу служницю, і дуже скоро цей маленький світ виявиться не таким ідеальним, як здавався на перший погляд. Лишається тільки зрозуміти, коли, чому і що саме пішло не так – а розібратися в цьому буде не так просто. Та й навіть коли все стане зрозуміло, фінал береже ще пару сюрпризів.

«Веріті»

Колін Гувер

Популярна письменниця впадає в кому саме під час праці над своїм найочікуванішим романом. Тож видавці та її чоловік вирішують найняти іншу письменницю, щоб та завершила її книгу. От тільки в процесі роботи над книгою, на поверхню випливе багато нюансів, що зламають цю чарівну легенду вщент.

Книга має неоднозначний фінал, і незабаром вийде перевидання з додатковим розділом, що обіцяє нарешті розставити все на свої місця – бо перше видання викликало бурю суперечок серед читачів.

«Ідеальна родина»

Робін Гардінг

Назва говорить сама за себе: в центрі сюжету – ідеальна родина. Та чи така ідеальна? І хто витягне їх секрети на поверхню та до чого це призведе? Доволі напружена і дуже стрімка історія, від якої важко відірватись.

Не обіцяю, що ви отримаєте усі відповіді, але сюжет закручено неабияк.

«Моя найдорожча»

Ґебріел Теллент

Тато-одинак сам дбає про доньку. Не все виходить, але справляється не гірше за більшість. Але це тільки на перший погляд, бо ця історія приховує жахливі таємниці.

Тут купа тригерів, табуйованих сцен, жорстокості. Драма та трилер у рівних пропорціях.

Гарантовано розіб’є серце, шокує і спровокує вибух мозоку. Одна з найсильніших книг, яку я читала.

«Гострі предмети»

Гіліян Флінн

Головна героїня повернеться у містечко, де провела дитинство, щоб розкрити злочин, а заодно – зірвати маски з тих, хто намагається справити хибне враження. І бруду тут приховано дуже багато, але найбільші секрети заховані глибше за решту.

«Могила на двох»

Анне Гольт

Успішну спортсменку звинувачують у вживанні допінгу, але її заможний батько переконаний, що вона цього точно не робила, бо донька ніколи не бреше і віддає себе спорту з головою. Але ж насправді хтось бреше, і саме це доведеться з’ясувати протягом книги. Звісно ж, попередньо довівши, що насправді брешуть усі – от тільки не завжди про те, що кидається в очі у першу чергу.

Всі герої ніби заодно. Всім щось однаково загрожує. От тільки справжній вбивця – один із тих, хто здається «своїм». Тож насправді, під підозрою кожен.

Частіше за все це слешери, а не класичні трилери – тобто, історії, в яких всі герої вмиратимуть доти, доки в живих не лишиться лише вбивця та остання жертва, і аж тоді стануть зрозумілими справжні мотиви.

Частіше за все, але не завжди.

«Гелтер Скелтер»

Олександр Завара

Невелика група студентів на вечірці викликає злий дух. Звісно, це лише невинна забавка, аж раптом, лише за кілька годин, учасники тієї розваги починають помирати одне за одним. І смерті ці настільки непояснені, що без втручання містики точно не обійшлося…

Дуже сильна історія, яку ви або розгадаєте миттєво, або сумніватиметься до самого фіналу. Особливо якщо не знаєте основного правила слешерів😏

«Дівчина, яку ми вбили»

Поліна Кулакова

Під час невинної гри випадково помирає дівчинка-підліток. Через багато років ті, хто був тоді поруч, вперше зберуться разом за довгий час, та ще й у відлюдному місці – як дуже люблять робити герої слешерів. І вгадайте що? Ну звісно ж, один за одним почнуть вмирати! І все вказуватиме на те, що це вбивства з помсти за те випадкове вбивство. Лишається тільки зрозуміти, хто є знаряддям цієї помсти.

Типовий слешер з атмосферою 90-х, не надто вишуканий і вибагливий, але один вечір з ним можна провести непогано.

«Ніч, коли Олівія впала»

Крістіна Макдональд

Матір дівчинки-підлітка отримує дзвінок серед ночі. Її донька у комі. Але ж дівчина взагалі мала бути вдома у ліжку!

Під підозрою опиняться всі близькі і друзі, але хтось із них не каже всієї правди і є не зовсім тим, ким здається. А може і не хтось один.

Особисто для мене розв’язка виявилась досить неочікуваною, і відірватись було складно, бо сюжет дуже заплутаний і динамічний.

«Останні дівчата»

Райлі Сейґер

Остання дівчина – це та єдина, що вижила у масовій різанині. В цій книзі таких аж три, вони всі пройшли через жахливі випробування (кожна через своє), але зберегли життя. І трохи спілкуються між собою – ну або ж насправді не спілкуються, а, скажімо так, знають одна про одну. Аж раптом кошмар починається знов, коли зникає одна з них. …

Тут, мабуть, найбільше супутніх тропів з усіх книг, що я згадувала до цього. Цілий коктейль з тропів, що робить книгу доволі заплутаною, але не до кінця рятує – бо трилер доволі захопливий і непоганий, та є один нюанс, який може зіпсувати враження. Втім, раджу спробувати, нудно точно не буде.

«Брехун серед нас»

Карен МакМанус

Підліток помирає. І одразу у кількох його однокласників, що саме були поруч під час його смерті, є досить переконливі мотиви його вбити. Всі проти всіх, всі під підозрою, ніхто не бере провини на себе – тож історія буде дуже напружена і буквально зіткана з таємниць, що чіпляються одна за одну.

«Чудове подружжя»

Кімберлі МакКрейт

Жінку вбито у власному будинку, і ця історія розгортатиметься відразу у двох часових проміжках: поточне розслідування і кілька днів, що передують вбивству. Під підозрою опиниться кожен персонаж, навіть ті, на яких майже не звертаєш уваги. І у брудній білизні кожного з них ми добряче покопаємось.

Це значно більше трилер-викриття, ніж вбивча історія, який покаже, наскільки фальшивим може виявитися все, що здається ідеальним на перший погляд.

Трилер - ідеальний інструмент для презентації краси тяжкого злочину, створення напруженої атмосфери та пробудження тривожності у читача. Шукайте свої тропи, адже мистецтво книжкового вбивства невичерпне.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: