Поділитися

 (Що дивитися й читати взимку? Радить Олександр Завара)

Зима вже тут. Відповідно, скоро настане, хоча можна сказати – вже настав час чорних пледів, чашок у вигляді черепів з гарячим чаєм, супів і депресивних думок про смерть, як про закінчення тепла. У такі моменти рука ніби сама тягнеться до пульта від теле, ноутбука чи мудрофона, а битий ніби гарячкою мозок активно шукає, чим збадьоритися – почитати, подивитися, – аби хоч трохи відволіктися від сірості й холоду надворі.

Портал «Бабай» слушно вирішив зібрати для вас поради щодо розваг, то ось вам моя порція рекомендацій. І почнемо з довгих дистанцій.

Серіали

«Послідовники» - режисер Кевін Вільямсон, у головній ролі Кевін Бейкон.

Динамічний трилер з маркером готичності особливо припаде до смаку прихильникам творчості Едгара По. Саме його сюжети наслідує вбивця-маніяк, що втік із в’язниці суворого режиму. До справи одразу долучають колишнього агента ФБР, а тепер письменника-документаліста, який колись заарештував душогубця.

image.png

«Тисячоліття» або «Міленіум» - режисер Кріс Картер, у головній ролі Ленс Генріксен.

Окрема гілка одного з епізодів культових «Секретних матеріалів». «Тисячоліття» - секретна організація колишніх законників, яка протидіє набираючій обертів світовій пітьмі. Але всередині угрупування теж не все так просто, тож копнувши глибше, головний герой Френк Блек дізнається… Далі спойлери.

image.png

«Візитери» - режисер Кеннет Джонсон

На мою думку це дуже недооцінений публікою серіал. З цієї причини світ побачили всього лише два сезони. Сюжет доволі популярний для кінця нульових: одного ранку мешканці планети побачили над мегаполісами космічні кораблі прибульців, які нібито прилетіли з миром. Та як часто буває у фантастиці, тут «сови не те, чим здаються насправді». Можу помилятися, але це один з перших серіалів, який цікаво розкрив тему вторгнення аннунаків на наші простори, і це, до речі, ремейк міні-серіалу 1983 року.

image.png

«Загублені» або «Lost» - режисер Дж. Дж. Абрамс

Легендарний серіал, який добряче зайшов Стівену Кінгу навіть попри те, що йому там підгидили. Після авіакатастрофи вцілілі пасажири опиняються на незалюдненому і доволі дивному острові. Побутові проблеми швидко перетікають у містичні події, бо здається, що острів живе власним життям і багато чого приховує від гостей.

image.png

«Чи боїшся ти темряви?» - режисер ДіДжей МакГейл

Культовий підлітковий містичний серіал. Його популярність серед аудиторії тих, кому до 16, можна прирівняти хіба що до вже згаданих «Секретних матеріалів». Кожен епізод, це окрема історія, яку вночі біля багаття розповідає один із членів «Клубу опівнічників». Серіал дав старт кар’єрі багатьох сучасних акторів, тож там чимало знайомих облич.

image.png

Кіно

«Збентежена Анна» - режисер Хуліо Медем, у головній ролі Мануела Вельєс

Цікаве і доволі корисне кіно для тих, хто відчуває, ніби з оточуючим щось не так. Буває, кожен задає собі питання, мовляв, чому опинився у цій ситуації, чому так сталося саме зі мною, що тепер робити... Стрічка, звісно, не дає жодних відповідей, але певним чином показує шляхи до них. Це, ясна річ, якщо вам стане сили і сміливості.

image.png

«Пісня темряви» - режисер Ліам Гевін

Чудове кіно про те, якими насправді можуть бути наслідки загравання з низькими енергіями і потойбічними силами, коли людина відчуває, ніби у неї все під контролем. А ще про те, що зі своїми бажаннями слід бути обережними чи принаймні точно їх формулювати і не приховувати.

image.png

«Фея» або «Чаклунка» - режисер Прозіт Рой, у головній ролі Анушка Шарма

Казка, притча, горрор… На цю стрічку можна наліпити чимало ярликів, але жоден з них не охарактеризує фільм у повній мірі. Готовий до одруження молодик зненацька стає учасником ДТП, у якому гине стара жінка. У неї залишилася донька, і знайомство з нею перевертає життя парубка догори дригом.

image.png

«Області пітьми» - режисер Ніл Бергер, у головній ролі Бредлі Купер, Роберт Де Ніро

Чи замислювалися ви, що буде, коли ваш мозок зненацька запрацює не на 5 – 7, як зауважено вченими, а на всі 100%? Письменник – невдаха Едді Морра відчув все на власному досвіді.

image.png

«Меггі» або «Заражена» - режисер Генрі Гобсон, у головній ролі Арнольд Шварценегер

Чи не перша на моїй пам’яті стрічка про зомбі-апокаліпсис, де акценти зміщують з протистояння між живими і мертвими на стосунки між живими, тобто поки що вцілілими. І у даному випадку на стосунки всередині родини, де донька заразилася небезпечним вірусом, а батько не готовий віддавати її до карантину.

image.png

Книжки

Алекс Гарланд «Пляж»

Чудова книжка для читання взимку. І хоча душа заздрить і палає через пригоди героїв у спекотному Таїланді, це не відволікає від читва жодним чином. А у ньому трійця друзів дізналася про існування таємної комуни гіппі на одному із островів Таю. Вони кидаються на пошуки, та чи все у тій комуні добре, як про це розповідали? Є, до речі, чудова екранізація з Леонардо ДіКапріо і Тільдою Свінтон, але сюжет у ній круто змінено, тож не сподівайтеся проскочити через стрічку.

image.png

Вільям Ґолдінґ «Володар мух»

Ще один райський острів, і ще одна комуна, але цього разу дітей і підлітків. Опинившись на незалюдненому острові через авіакатастрофу, порядні учні британської школи вирішують будувати демократичний соціум зі своїми правилами і законами. Але у світі дітей заздрість і бажання влади мають не меншу силу, аніж у світі дорослих.

image.png

Курт Воннеґут «Ґалапаґос»

І знову океанський острів, який цього разу став прихистком для всього людства, а точніше для його залишку. Культовий роман має подвійну лінію, бо з одного боку у ньому розповідається про причини загибелі світу, а з іншого – що сталося з людством мільйон років по тому.

image.png

Джон Фаулз «Маг»

На одному з берегів Франції, який теж можна назвати райським, головний герой роману потрапляє у гості до багатого і загадкового театрала. Оточуюча реальність дає збій майже одразу, а дуже скоро її взагалі стає складно відрізнити від тонко спланованої гри.

image.png

Манфред Лютц «Блеф! Фальсифікація світу»

Залишимо царину художньої літератури і наостанок перейдемо до цікавих роздумів на тему буття. Отож автор пропонує зануритися у фальсифікації, якими насправді огорнутий наш соціум: реклама, політика, релігії… Лютц, до речі, один з небагатьох, хто капітально проїхався по Річарду Докінзу, публічно присоромивши і назвавши його… Далі спойлери.

image.png

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: