Поділитися

 (П'ять темних зимових ігор для темних зимових вечорів)

Комп’ютерним іграм не щастить – більшість споживачів досі не готові визнати їх окремим видом мистецтва. Свого часу схожий шлях довелося здолати сінематоґрафу, а трохи пізніше – коміксам (хоч їм і досі доводиться боротися за серйозне сприйняття). Невідомо, як видозміниться рецепція комп’ютерних ігор впродовж наступних років, та вже зараз можна з упевненістю виділити деякі проекти, що не тільки розважають, але й приносять певне естетичне задоволення. Пропоную вашій увазі п’ять проектів, що пасують сезонові з різних причин: щось приносить атмосферу, якої бракує, щось дозволяє по-іншому поглянути на звичні легенди, а щось просто експлуатує вільний час, що з’являється взимку.

1. Анабіоз: Сон розуму

изображение.png

Перше, з чим асоціюється зима – це холод, що пробирається крізь шибки, заповзає за комір пальта, стискає голову і шепоче у вухо, що сон – це прекрасне забуття, уві сні тепло, затишно і тихо. Полярнику Олександру Нестерову, що лишився один на кораблі «Північний вітер», доводиться давати раду холоду у найжорсткішому прояві, а ще – намагатися розібратись, що ж сталося на криголамі й чому до нього приходять раптові видіння.
Прекрасний атмосферний горор від українських розробників «Action Forms» приваблює в першу чергу усвідомленням того, що твій суперник настільки сильніший від вас, що, можливо, навіть не здогадується про ваше існування. Персонаж рухається повільно (бо в теплому одязі посеред криги), «теплих місць» весь час бракує, а зустріч з черговим мерцем викликає ірраціональну радість – навіть небіжчик кращий від змерзлої самотності.
Гра вийшла десять років тому, у 2008, проте виглядає доволі пристойно і зараз.

2. Don’t Starve

изображение.png

Не горор, але гра на виживання з численними моторошними моментами. Тебе викидають у жорстокий світ, повний монстрів, проклять і темряви. Ваша єдина ціль – вижити. Мабуть, це найнебезпечніший проект із переліку, бо затягує настільки сильно, що про решту світу можна сміливо забути.
Особливо сподобається поціновувачам містики: у однієї з протаґоністок є особиста примара її померлої сестри, а інший, стартовий, виглядає як Едґар По, що ховався від перукаря й натомість вчився рубати дрова.
Як і у попередній грі, тут вам доведеться боротися зі світом довкола, проте тут він має ширший прояв: від божевілля (так, є окремий індикатор здорового глузду) до антропоморфних кабанів. Стільки різних способів померти…

3. Kholat

изображение.png

Амбітний проект польської студії «IMGN.PRO» у жанрі горор, присвячений таємниці загибелі групи радянських туристів на перевалі Дятлова. Медитативна гра, що перетворює гравця на читача, бо найважливішим елементом ґеймплею є пошук та уважне прочитання нотаток. «Холат» не відкривається з першого разу, наче місцевий мешканець забутого світом села у підніжжя Гори Смерті.
В сюжеті переплелися різні прояви жаху, притаманні уральській місцині, від прадавніх вірувань до натяків на таємні військові експерименти. Для любителів проходити в оригіналі – текст розповіді озвучував Шон Бін. Неможна просто так взяти і не послухати.

4. The Lost Crown

изображение.png

Один з найкращих проектів жахів з усіх, що існують.
Ви – Найджел Денверс, журналіст, що забрався занадто далеко у дослідженні діяльності таємної корпорації, а тому змушений тікати від переслідувачів до забутого богом селища Секстон. Він оселяється у будиночку на узбережжі… і тут починається найцікавіше. Сюжет – одна з найсильніших складових гри, тому не спойлеритиму.
Аби розібратися у таємницях містечка, вам доведеться полювати на паранормальні явища, причому за допомогою професійного обладнання, що його застосовують і реальні «мисливці за привидами». Гра занурює до атмосфери ізольованої забобонної британської глибинки, де за кожним кроком прибульця уважно стежать, а місцевих божевільних ретельно ховають від вашого ока.
Примітивна, за сучасним стандартом, графіка аніяк не впливає на атмосферність проекту. Здається, автор ідеї та голова студії «Darkling Room» Джонатан Боекс сам це чудово усвідомлює, бо наступна частина гри, «The Last Crown: Blackenrock», буде виконана у тому ж оформленні.

5. Dead Space 3

изображение.png

Для тих, кому більше до вподоби активно протистояти злу, ніж чекати, допоки воно зімкне свої пазури довкола зап’ястку. Зимова та сніжна частина відомої франшизи переносить головного персонажа, Айзека Кларка, на покриту льодом планету Тау Волантіс. Попри бажання триматися осторонь некроморфів – так тут називають місцевих зомбі, – герою доведеться перебити сотні різноманітних проявів цієї біомаси.
Гра поєднує у собі горор із сай-фаєм, а за механікою є вельми пристойним шутером. Якщо ви вже прочитали «Сліпобачення», а чекати на «Ехопраксію» довго й ліньки – ласкаво просимо до світу «Мертвого космосу». І, так, у попередні дві частини грати можна, але не обов’язково – ігрова вікія стисло переповість основні події попередніх розділів.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: