Поділитися

 («Округ Герроу»: монструозна акварель)

Harrow County Volume 1: Countless Haints

«Округ Герроу» – американська горор-серія коміксів (2015-2018) тривалістю в 32 випуски. Її створили письменник Каллен Банн і художник Тайлер Крук, а опублікувало видавництво «Dark Horse Comics».

Всього налічується 8 окремих арок, кожній з яких присвячено 4 випуски:

1) Countless Haints;
2) Twice Told;
3) Snake Doctor;
4) Family Tree;
5) Abandoned;
6) Hedge Magic;
7) Dark Times A’Coming;
8) Done Come Back.

2.jpg

Для перших двох арок у 2015-2016 рр. Тайлер Крук випустив вражаючий саундтрек.

Щодо персонажів то є умовні три групи:

  • Люди, як от головна героїня – 18-літня Емі Кроуфорд;
  • Мари (Пошарпана шкіра та інші);
  • Сімейство (одну з представниць якого звати Одесою).

Більшість випусків включають оповідання «Казок округу Герроу» (Tales of Harrow County (short stories)) – додатковий матеріал, який зібрано лише у бібліотечних виданнях у твердій обкладинці.

У 2019 – «Dark Horse Comics» випустило спіноф «Казки з округу Герроу» (Tales from Harrow County) з іншими художниками. Спочатку серію анонсували як спосіб розповісти історії з різними головними героями з різних часових періодів округу. Вийшло три арки:

1) Death's Choir;
2) Fair Folk;
3) Lost Ones.

3.jpg

У 2021 – «GraphicAudio» адаптували комікс під формат аудіо драми в двох частинах, спільною тривалістю близько 10 годин. Адаптуючи історію, режисер-сценарист проєкту МакКормік зберіг діалоги К. Банна для персонажів, але йому довелося доповнити та написати додатковий матеріал для оповідача.

У 2022 – на Kickstarter запустили кампанію для настілки «Harrow County: The Game of Gothic Conflict» (2023). Гра також має оригінальні арти Тайлера Крука і «текст зі смаком» на картах та інструкціях Каллена Банна.

Це асиметрична тактична гра 1 vs. 1, в якій ви намагаєтеся захистити, знищити, керувати або заразити округ Герроу. Гравці контролюють одну з 3 фракцій, кожна з яких має свій власний ігровий стиль та цілі. Гра включає й 3-го гравця, мертву відьму Гестер Бек, а з доповненням Fair Folk – з’являється ще й 4-й. В настілці реалізовано небачену раніше концепцію вежі з кубиків, яка побудована всередині ігрової коробки.

4.jpg

Округ Герроу Книга 1. Незліченні Мари

Сміливе хмельницьке видавництво «Molfar Comics» не злякалося труднощів адаптації та повзучої руки на обкладинці оригіналу й видало його у 2021 році: перший том – це 4 випуски в твердій обкладинці, крейдований (!) папір (незвично-цікаві тактильні відчуття), кольорові ілюстрації, 152 сторінки. Все таїнство мальопису видруковано в самій Піднебесній, звідки 2000 примірників (встигніть узяти свій) доставили Шовковим шляхом до України.

Тож у нас тут американські творці, китайські друкарі та українські видавці-мольфари. Перекладач – Денис Скорбатюк, а дизайнер-верстальник – Ігор Дунець, який героїчно перемальовував локаційні тайтли розворотів на кириличний лад.

Бонусом вміщено 9 розділів із роману-першоджерела, що потім трансформувався в комікс-серію та ціла галерея начерків персонажів із коментарями творців, дві тестові сторінки, соковиті версії обкладинок.

А ще мальопис похвалив сам Міньйола – титульний взірцевий бльорб (слівце, прищеплене видавничознавчими інста-дописами Світлани Тараторіної) із ним одразу ліворуч під знаком сови. А на звороті маємо ще 5 штук їх, останній з яких – авторства Джо Р. Лансдейла, володаря 11 премій Брема Стокера, відомого циклом горор-вестернів про преподобного Джебедаю Мерсера, крутого й безкомпромісного мисливця за прадавнім злом.

5.jpg

Ґуд рідз чи не ґуд рідз?

Щодо малюнку – враження читачів вкрай суб’єктивні, тому часом і полярні. Комусь він заходить:

«Ілюстрації до книги просто заворожують. Це все акварель, яка чергується з приглушеними тонами та яскравими кольорами, залежно від зображених персонажів/пейзажів»;

«Повністю намальовані роботи Крука чудово передають як сільську, більш традиційну обстановку, так і навіть найтонші вирази облич, змушуючи нас глибоко перейматися цим дивним світом і його героями».

А комусь «не подобаються ці круглі обличчя. Крім того, це виглядало так, ніби у всіх була вічна застуда, з усіма цими червоними носами і щоками. Еммі виглядає так, ніби їй років 10. Проте, сумнівні ілюстрації не змогли затьмарити мою насолоду».

Тут і далі – відгуки з goodreads.com, де мальопис має високу оцінку-рейтинг: 4.04\5 – це 6,235 оцінювань і 722 рецензії. Зокрема, 5 зірочок – 1,974 голосів (31%), 4 зірочки – 2,793 голосів (44%)).

6.jpg

Загальні ж враження переважно позитивні:

  • «Він просто чудовий, зловісний, дуже атмосферний. Я можу рекомендувати його тільки через візуальну сторону».
  • «Якщо ви налаштовані на південний готичний комікс жахів, він вам підійде, можливо, ви навіть полюбите його, як і більшість читачів! Але я знайшов його ординарним».
  • «Це освіжаюче нешаблонна, добре продумана, щира, терпляча, тонка, пронизана характерами південна готична казка, яка може бути по-справжньому моторошною і тривожною у своєму стриманому підході».
  • «Як і більшість нових графічних романів, цей розкривав радше його передісторію, ніж відповідав на питання сьогодення. На відміну решти романів, я хочу продовжити читання після першого тому».
  • «Дуже крута серія. Написано добре, сюжет спочатку здавався трохи банальним, але тим не менш хорошим, а розв'язка в кінці книги дуже інтригуюча. О, і обкладинка просто розкішна!».

Уже опісля, вибудувавши в голові каркас сюжету й ознайомившись із враженнями інших у відгуках, можна зрозуміти призначення конкретних сцен і проаналізувати сторітелерський бік історії. І тут все пропрацьовано відмінно. Хоча при першому прочитанні й відчувалося, що щось героїня занадто довго блукає лісом.

7.jpg

Поза сюжетні нюанси

«Мало! Головна проблема цього коміксу в тому, що він якось аж надто швидко закінчується. Хоча не можу звинуватити перший випуск у незавершеності – історія цілісна, але хотілось би більше» з відгуку Julia Dutka на yakaboo.ua

Оце, як на мене, важлива специфіка «Герроу». Варто знати й бути готовим до його обсягу, бо комусь – це буде якраз, а комусь – замало. 152 сторінки, так, але власне 4 розділи мальопису розгортаються на 104. Відняти ще 4 (обкладинки випусків) – і маємо 100. І це відчувається. Той же перший том «Балтимору» (144 ст.) – це 5 розділів на 128 сторінках. І тому такий же вступний том серії «Чумні кораблі» є читально-калорійнішим.

А по прогортуванні «Округу» можливий ефект «не наївся», який частково усувають уміщені в кінці чималенькі бонуси. Хоча загалом все було красиво та смачно. Рівень горорності тут щонайбільш середній, не «impossible nightmare».

8.jpg

ВИСНОВОК: мальопис чудовий і атмосферний, вартий прочитання та замилування малюнком, хоча й дещо закороткий.

Серія «Округ Герроу» – дійсно унікальне явище в своєму жанрі, що доводять високі читацькі оцінки, класнючі арти, схвальні відгуки критиків, існування спінофів і решти продукції за мотивами мальописного всесвіту. А тепер ще й ця стаття на неабиякому сайті ;)

Тож насамкінець зостається додати одне:

«Molfar Comics» – з нетерпінням чекаємо на другий том!

9.jpg

Джерела та світлини:

https://en.wikipedia.org
https://comicvine.gamespot.com/harrow-county-1-haints-tales-of-harrow-county-bapt/4000-488748/
https://www.syfy.com/sites/syfy/files/styles/blog-post-embedded--tablet-1_5x/public/harrow-1.jpg
https://boardgamegeek.com/image/7104743/harrow-county-game-gothic-conflict
https://molfar-comics.com/product/okrug-gerrou

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: