(Обкладинки метал-альбомів як окремий напрямок темного мистецтва)
Поділитися

В ті часи, коли комп’ютери і інтернет могли собі дозволити лише одиниці, аналогова антена нашого телевізора ловила тільки шість каналів, а приймач завжди був налаштований на радіо «Промінь», я придумав собі цікаву розвагу. Неподалік школи знаходилась одна з шести на двохсоттисячне місто точок, де продавали касети і компакт-диски. Раз або й двічі на тиждень після уроків йшов туди і робив вигляд, що уважно розглядаю асортимент, шукаючи, що мені потрібно. Насправді, єдине чого я потребував — трохи часу, щоб послухати класну сучасну музику, яку там постійно крутили, і порозглядати обкладинки альбомів.

Упаковка покликана привернути увагу і викликати цікавість, в ідеалі — змусити купити платівку. Але дуже часто колективи прагнуть не просто відобразити в зображенні приблизний зміст музики, яка міститься всередині, а створити щось унікальне, єдиний ансамбль мелодії, слів і малюнку — шедевр. І досить часто їм це вдається. Головне — знайти відповідного художника чи дизайнера. За всю історію музичної індустрії випущено стільки альбомів з чудовими чи навіть знаковими, як їх інколи називають, обкладинками, що кожен може скласти свій унікальний топ, залежно від власних вподобань.
Проте, особисто у мене, особливий захват викликають мальовані роботи, які прикрашають альбоми метал-виконавців різних піджанрів — вони брутальні, інформативні, мальовничі, соковиті. Таку обкладинку можна довго розглядати, вишукуючи нові деталі, а диск дійсно хочеться купити.

Risk  Hell`s Animals.png

Однією з перших таких обкладинок для мене стала робота Sebastian Kruger (http://www.sebastiankruger.org/) до альбому групи Risk — Hell`s Animals 1989 року. Вона зовсім не похмура, і важко одразу визначити, що за жанр схований за нею. Але те, що музика там драйвова, можна здогадатись. Автор є генієм карикатури і створив цілу серію незвичних, дещо мультяшних, яскравих, пізнаваних обкладинок, які стали візитівкою гурту.

Risk  Ratman.jpg

Risk  thedailyhorrornews.jpg

Risk  Dirty Surfaces.jpg

Але класичний стиль оформлення альбомів для метал виконавців кардинально інший. Наявність черепів, привидів, крові і кишок завжди вітається. Одним із найвідоміших авторів саме таких химерних обкладинок є Orion Landau. Його малюнки сповнені безвихіддю і приреченістю. Ці роботи прикрашають обкладинки платівок таких гуртів як Tau Cross, The Drip, Vallenfyre та ін. Офіційний сайт http://orionlandau.tumblr.com/

THE DRIP  The Haunting Fear of Inevitability.jpg

Tau_Cross.jpg

tumblr_m8pi51faga1rt4odzo1_r1_640.png

Vallenfyre  A Fragile King.jpg

Ще одним генієм малюнку я вважаю Eliran Kantor. Його сюжети нічим не поступаються витворам уславлених художників епохи Відродження, їх значна художня цінність поза всяким сумнівом. Різниця в маленьких мерзенних деталях, завдяки яким ці роботи прикрашають платівки виконавців важкої музики. Він співпрацював з Soulfy, Loudblast, Hatebreed, Hate Eternal, Incantation. Офіційний сайт http://www.elirankantor.com/

elirankantor_hatebreedtdop2.jpg

elirankantor_heinfernus.jpg

elirankantor_loudblastiii.jpg

elirankantor_soulflyarchangel.jpg

elirankantorincantationpn.jpg

Польський художник і архітектор Zbigniew M. Bielak не зосереджується тільки на оформленні обкладинки. Неодноразово він формував повноцінні художні буклети для альбомів, супроводжуючи кожну пісню ілюстрацією. Він використовує поєднання класичного малюнку з графікою і сериграфією. Співпрацює з Mayhem, Ghost, Paradise Lost, Portal. Офіційний сайт https://zbigniewbielak.bigcartel.com/

Zbigniew Bielak 2.jpg

Zbigniew Bielak Ghost 2.jpg

Zbigniew Bielak Ghost1.jpg

Zbigniew Bielak.jpg

Zbigniew Bielak Mayhem 1.jpg

Zbigniew Bielak Mayhem.jpg

Деякі митці, такі як Aj Fosik http://www.ajfosik.com/, використовують доволі незвичну техніку. Автор співпрацює з Mastodon і його обкладинки це не зовсім малюнки. Він виготовляє скульптури з дерева, розфарбовує, а тоді фотографує їх. Виходить досить оригінально.

Aj Fosik Mastodon 2.JPG

З Mastodon також співпрацюв Paul Romano http://www.workhardened.com/, який створив для них низку яскравих концептуальних обкладинок.

Mastodon  Crack The Skye.jpg

Mastodon  Leviathan.jpg

Mastodon  Once More Around The Sun.jpg

Mastodon  Blood Mountain.jpg

Кожен з цих та багатьох інших, не згаданих тут митців, заслуговують на персональну увагу і окрему статтю. Їх роботи доводять, що немає чогось неважливого чи вторинного у музичному альбомі. Вони вкладають душу і майстерність, щоб створити продукт вартий витрачених грошей. І це дійсно мистецтво, як мистецтвом є створення обкладинки до книжки чи картини в тисячах музеїв по всьому світу. Крім обкладинок до альбомів ці люди випускають тематичні плакати, виготовляють календарі та значки, оформлюють сцени. Плоди їхньої творчості можна побачити та придбати на офіційних сторінках. Цінуйте креатив і творчість — вони дарують задоволення.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: