Поділитися

 (Культ маніяків: неординарні захоплення людей)

Маніяк. Так називають людину, яка несе страждання і смерть. Вона мислить інакше, в середині трохи зламана, має жорстоке хобі й страшні фантазії. Але те, що людей лякає, вміє і притягувати. Тому у світі є фанклуби серійників, про них пишуть у журналах, розпродують картини та речі цих людей. Вбивць згадують у піснях, знімають фільми та пишуть книги за мотивами їхнього страшного життя, створюючи культ маніяків.

💀
НАСТІЛЬНІ ІГРИ

Знаменита колись гра, що викликала шквал обурення і набрала розголосу в ЗМІ - Serial killer (Серійний вбивця), яку створив Тобіас Ален, вихователь із США. Запам’яталася оригінальним пакуванням - мішечком у формі людського тіла. Складалася з дошки, де було намальовано мапу США, кількох фігурок серійних вбивць, карток «результатів», «злочинів» і фігурок жертв у вигляді мертвих дітей. Саме дитячими фігурками були обурені люди. Суть гри: за допомогою грального кубика гравець пересувається мапою і дістає картку злочину. Кожна картка несе за собою незначний ризик або великий, відштовхуючись від цього, обирається «жертва». Якщо випала картка з підвищеним рівнем небезпеки, то треба влізти в будинок чесного громадянина і вбити його. Незначні ризики несуть повії або випадкові перехожі.

Приклади завдань:

«Бабця, яка йде додому з продуктами, надто цікава, щоби обійти її стороною»

«Тихий гуртожиток може перетворитися на будинок жахів, коли ви відвідаєте його! В тому районі повно поліцейських, будьте обережні»

Виграє той, у кого в фіналі буде більше трупів. Ален створив гру, щоб розважитися, але люди не зацінили жарту, тому державні діячі виступили за заборону гри.

Serial killer Trivia Game від Райана Гобсона порівнюють з монополією. Мета гри – зібрати п’ять жертв, вриваючись у будинки, поки тебе не випередили інші вбивці. Кожне вбивство має свій сценарій. Чимось схоже на гру Тобіаса Алена, наразі не заборонена і продається.


💀
КОМІКСИ

Компанія Abrams Comics Art опублікувала мальопис про Джеффрі Дамера «Мій друг, Дамер». Сценарій до нього писав Джон Бекдерф, однокласник майбутнього серійного вбивці. Початковий варіант вийшов на 24 сторінки, а потім переріс у графічний роман на 224 сторінки. Оповідь ведеться від особи Джона, він пише про дружбу з Дамером та описує дивні захоплення майбутнього вбивці – друг збирав трупи тварин і розчиняв у банках із кислотою. Є багато дивних і підозрілих моментів з життя хлопця, аж до його першого вбивства. Комікс було номіновано на кілька премій, а у 2017 екранізовано під назвою «My friend Dahmer».

Трейлер

Найпопулярнішим є комікс «Із пекла», текст до якого написав Алан Мур, а ілюстрації створив Едді Кемпбелл. Вісім частин саги про Джека-Різника мають цікаву історію і вказують на ймовірну версію особи вбивці. Ідея прийшла до автора у 1988 році, коли виповнилося сто років від першого злочину маніяка. Видано окремими випусками з 1989 по 1998 рік. У 2001 році вийшла екранізація з Джонні Деппом у головній ролі. 


💀
МИСТЕЦТВО

Існує версія, що є зв’язок між нездоровою психікою і творчими здібностями, ніби за це відповідає певна ділянка мозку, де поруч знаходяться геніальність та божевілля. Гіпотезу не доведено, проте серед відомих вбивць зустрічалися творчі люди.

Джон Вейн Ґейсі гарно малював, його роботи увійшли у приватні колекції

Чарльз Менсон писав пісні, деякі з його робіт виконував гурт Guns and Roses

Ед Ґейн робив з жіночих трупів різні речі, від поясів до мисок

Денніс Нільсен писав вірші про чоловіків, яких він душив.


💀
САЙТИ

Тут наведено сайти, де можна більше дізнатися про відомих серійних вбивць, побачити їхні фото і документи з архівів, а також погортати колекції журналів та картки з маніяками.

https://www.crimemuseum.org/crime-library/serial-killers/ - Кримінальний музей. Є біографія серійників, список поділено на чоловіків та жінок. Можна дізнатися про типи серійних вбивць, характерні ознаки, за якими реально вирахувати маніяка. Також є архів відомих людей, які мали проблеми з законом: Періс Хілтон, Френк Сінатра та інші.

https://serialkillercalendar.com/ - тут зібрано книги, журнали, картки про серійних вбивць і є  блог. Такої кількості інформації про маніяків я ще не бачила. Окрім біографій тут є допити у ФБР, психіатрична експертиза (розшифровка у вигляді інтерв’ю), список жертв, статті з газет і навіть список фільмів, де фігурує злодій.



💀
ЛИСТІВКИ І КАЛЕНДАРІ

Календар з «важливими датами», зафіксовано усі дні, в які сталися моторошні події і вбивства людей відомими серійниками.

https://www.etsy.com/listing/727664307/nastolnyj-kalendar-ubijstv-na-2022-god?click_key=ac883f9a417318d68378bc83723fd62508ebbca6%3A727664307&click_sum=f6db7001&ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=killer+calendar&ref=sr_gallery-1-1&bes=1

https://www.amazon.com/Year-True-Crime-Page-Calendar/dp/1523509104

Жартівливий календар, який назвали «календарем справжньої злочинної діяльності», зробили кілька креативних авторів. Це щось типу календаря – розпорядку дня для психопатів. На кожен день видаються дивні завдання, наприклад, підпалити католицьку школу, накупити журналів для садомазохістів і повирізати звідти обличчя, підірвати щось у парку.

Знайшла в мережі подібний:

https://www.etsy.com/listing/1138726409/kalendar-true-crime-activity-desk-2022-o?click_key=7933e4550a6d60b7bdf1c79dbdd4e99834cd42a8%3A1138726409&click_sum=72023dfc&ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=killer+calendar&ref=sr_gallery-1-4


💀
КОЛЕКЦІЙНІ ПРЕДМЕТИ

Рік Стейтон – найвідоміший колекціонер предметів, пов’язаних з маніяками. Чоловік – директор похоронного бюро Луїзіани, дуже чемний, але фанат мороку і жахів. Коли серійник Джон Ґейсі сидів в тюрмі і захопився малюванням, Рік почав з ним листуватися, продавати картини і поступово  перетворився на агента Ґейсі. Картину вбивці придбав навіть Джонні Депп. Згодом Рік зв’язався з іншими вбивцями, які постачали йому свої малюнки. Серед власної колекції Стейтон має автограф Теда Банді, листи Джеффрі Дамера, взірець землі з двору Гері Гейдника, картини Ґейсі, університетський диплом Кеннета Б’янкі.

У 1940 році було випущено листівки з портретами знаменитих гангстерів.

Компанія Mother Productions у 1991 році випустила колекцію карток 52 famous murderers з відомими вбивцями та Cool Blooded Killers Cards, у 1992 році. Там не було кривавих сцен, лише портрети персонажів з біографією на звороті. Зараз їх можна знайти лише на аукціонах.                              

Blood catalog - підбірка даних для колекцій по серійних вбивцях, випущена Fox Entertainment Enterprices. Дивний асортимент мав у наявності вазу з людського черепа, штучні «відрубані руки», що виглядали доволі реалістично, футболки з портретами вбивць.  

Серійні вбивці мають власні фанклуби, найвідоміший – Міжнародний офіційний фан-клуб Еда Ґейна. Щоб вступити туди, треба заплатити невеликий внесок. Кожен фанат отримує копії деяких документів маніяка та свідоцтво про членство в клубі.

У книзі Sharon Bolton «Daisy in Chains» підіймається тема фанклубу серійного вбивці.

Пісні і фільми про відомих маніяків – це окрема тема для обговорень, бо їх дуже багато.

Дані я шукала переважно на іноземних сайтах, їх там достатньо. Чи тому, що закордоном культ маніяків міцніший, а може через те, що за статистикою у США найбільше серійних вбивць.

 Джерела:

https://archive.seattletimes.com/archive/?date=19921217&slug=1530628

https://boardgamegeek.com/boardgame/20209/serial-killer-board-game

http://www.purplepawn.com/2008/08/board-games-about-serial-killers/

https://www.coroflot.com/ryanhobson/The-Serial-Killer-Trivia-Game

https://nonsportrealm.com/card-manufacturer/55/mother-productions

https://www.fox5vegas.com/news/local/items-from-real-life-monsters-on-display-at-downtown-haunted-museum/article_d9c9c5a8-fb7f-11e9-be7f-7737c34a715d.html

https://www.buffalo.edu/content/dam/www/news/imported/pdf/March08/WashPostSchmidMurderabilia.pdf

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: