Поділитися

 (Химерні казки від Олега Гавріша: інтерв’ю з письменником)

Ці казки писалися для дорослих, але згодом діапазон віку читачів було розширено від 6 до 106 років. Події химерних історій відбуваються у селі Некремінне на Донеччині. Поки до друку готується друга частина казок Олега Гавріша, ми вирішили розпитати автора про книгу, село та плани на 2022 рік.

Вітаю! У Вашій книзі події відбуваються в селі Некремінне Донецької області. за сюжетом дітям казки розповідає бабуся Гавришиха. Розкажіть, як давно з’явилася ідея написати книгу за мотивами казок дитинства?

Казки, а точніше історії, які розповідала справжня баба Гавришиха – Надія Гавриш своїм онукам, насправді дали поштовх для написання книги. Я ґрунтовно працював із міфічними істотами українського фольклору, і вони ожили в книжці, але вже в моєму, новому баченні. З'явилися і зовсім нові потойбічні істоти, як то Нелюдь та інші.

Ідея написати книжечку виникла в 2014 році і в цьому ж році почав її писати. В 2016 уклав угоду з видавництвом «Час майстрів» і в 2019 книжечка вийшла першим накладом.

У казках я зустріла багато імен і прізвищ. Тут зображено конкретні сім’ї, чи просто використано найбільш вживані прізвища села?

В книзі використані найбільш поширені прізвища с.Некремінне та навколишніх сіл, сусідів, дальніх родичів справжньої баби Гавришихи.

На яку авдиторію розраховані казки? Бо я бачила позначку в книзі, що погоджено дитячим психологом, але Ви якось згадували, що спочатку наче писали для дорослих.

Так, дійсно книжку писав для дорослих, і кожну казку з восьми викладав у вільний доступ в інтернеті на своїх сторінках. Тож коли було дописано останню казку, стало зрозуміло по відгуках читачів, видавців, що книжка поза віком, від 6 до 106 років. Саме тому з нею попрацювала дитяча психологиня і зробила висновок, що дітям не просто можна її читати, а навіть корисно.

Книжка дуже подобається підліткам, молоді, вони називають її українським фолк-фентезі, і багато хто з молоді починають самі писати після прочитання.

Ви часто повертаєтеся до Некремінного? Є улюблене місце, куди завжди йдете?

У лютому 2020 року було підписано угоду з кіностудією і розпочато роботу над художнім фільмом по книзі. В тому ж році до Некремінного вирушила ціла кіно експедиція, з режисером, продюсером, операторами, дронами і т.д.

І я зрозумів – село Некремінне, яке описано в книзі, яке збереглося у теплих, затишних спогадах мого дитинства – там і повинно залишитися….

А улюблене місце в селі, точніше біля села – величезна, прадавня, містична балка Артепи.

Як у селі люди відреагували на книгу?

У селі ще пам’ятають Гавришів, але таких людей вже майже не залишилося. Під час нашого спілкування з місцевими в мене склалося враження, що вони ще не встигли усвідомити подію. Місцева громада сприйняла дуже позитивно, навіть є плани проведення тематичного фольклорного фестивалю, але впливає близькість лінії фронту до села, тож поки все в планах.

Книги в якому жанрі частіше читаєте? Чи вдалося бабусі привити любов до темних жанрів?

В дитинстві захоплювався фантастикою, пізніше фентезі і горором. Улюблені письменники – М.Булгаков («Майстер і Маргарита»), Ніл Ґейман, Стівен Кінґ, брати Стругацькі.

Яка з казок Гавришихи особисто вас у дитинстві лякала найбільше?

Казка «Хрест» написана по реальних подіях. Я був молодшим онуком баби Гавришихи, і колись на гробках в селі, поки дорослі поминали померлих на цвинтарі, я знайшов у чагарнику край кладовища обгорілий дерев’яний хрест, а старші брати і сестри лякали мене, що вночі той хрест буде за мною ганятися. Малому Олегу тоді дійсно було дуже лячно.



Ви влучно підібрали ілюстратора, малюнки підкреслюють химерних персонажів. А якщо довго вдивлятися, то можна побачити, як із декількох невеликих об’єктів утворюється вже інший, така собі ілюзія. Це була ваша ідея, чи пропозиція ілюстратора?

Ілюстраторка Валентина Арєпьєва дійсно неймовірно талановита, і я вважаю, що вона створила окремий світ за допомогою ілюстрацій, які разом із текстом доповнюють один одного. Валентина прочитала книжку, взяла участь у конкурсі ілюстраторів, який оголосило видавництво. Перемогла, запитала мене, що і як малювати, на що я відповів: «Валя, на твій власний розсуд, як бачиш, як тобі «іде» - так і малюй». І я не помилився.

Перший наклад розпродано, ви добре постаралися. Я помітила, що ви активно просуваєте книгу: відвідуєте фестивалі, ведете соцмережі, маєте мерч і сайт. Коли виникла ідея розробити мерч і що у вас користується найбільшим попитом?

Розпродано і перший і другий наклади, друкується наступний. У друці перший наклад другої книжки. Так, ми приділяємо промоції книжечки багато зусиль, часу, ресурсів, бо воно того варте. Книжка стала улюбленою для багатьох читачів різного віку, по ній вчать українську мову в Україні й за кордоном, її викладають вчителі в школах на позакласних читаннях. Книжечка дуже затребувана в діаспорах і вже розлетілася буквально по всьому світу.

Мерч до книжки ми розробляли разом із моєю музою, дружиною Іриною Асановою.

Найбільший попит на кухлики-казаночки і торби-шопери, які шиє моя Муза.

Ви зробили татуювання, використавши ілюстрацію з книги. Чому саме цей малюнок обрали?

Ідея татуювання по ілюстраціях до книжки в мене була давно. Шукав майстра, який не просто зробить, а якому сподобається книжка, який відчує її. І такий майстер, Артем Січ, знайшовся, а точніше ми знайшли один одного. Центральний персонаж композиції татуювання - це Чаклун ОХ, один з моїх улюблених персонажів, сильний, неоднозначний, таємничий, містичний, багатогранний.

Скоро вийде друга частина казок. Чи зустрінемо ми там вже знайомих персонажів? Чим лякатимете тепер?

Так, «Казки баби Гавришихи ІІ» очікуються з друкарні в кінці лютого. Зараз ще триває передпродаж на другу книжечку, ще можна встигнути замовити зі знижкою і отримати з автографом від автора. Це продовження історій з восьми казок. А які там герої і події, читачі дізнаються вже зовсім скоро.

Розумію, що через карантин не можна впевнено планувати, але маю спитати. Чи плануються якісь тури, участь в книжкових фестивалях у 2022?

Планів на 2022 рік дуже багато. Книжкові і етно фестивалі, презентації, зустрічі з читачами. Триває робота над наступною книжкою.

А щодо карантинних обмежень – вони зруйнували наші домовленості у 2020 – 2021 роках по презентаціях у більшості країн Європи, які вже були заплановані, тож сподіваємося у цьому році все надолужити.

Дякую за розмову. Щось побажаєте читачам?

І я вам дякую за цікаве інтерв’ю.

А читачам хочу побажати рівноваги всередині та назовні.

Посилання на сторінки автора:

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: