Поділитися

 (Чи несуть кажани великодні яйця?)

Певно, усі читачі «Бабая» вже бачили кліп гурту «ZWYNTAR» про лиликів і нічниць — «Кажани». Неординарна, якісна і багатошарова робота режисера Андрія Гусарова припала до смаку як давнім прихильникам гурту (багато хто з них навіть доклався до створення кліпу через краудфандінґ), так і слухачам, що почули українське дарк-кантрі вперше. Але чи уважно ви дивилися історію про кажанів? 4 хвилини 44 секунди відеоряду приховують чимало «пасхалок», і сьогодні, у день між Днем кажанів (17 квітня) та Великоднем східного обряду (19 квітня), ідеальний день, аби поділитися кількома знахідками з вами.

Але якщо ви раптом досі не бачили кліп, спочатку перейдіть за посиланням — не хочемо псувати перше враження.

Готові? Тоді поїхали.

  1. Пісні «ZWYNTAR» на дитячому малюнку, 14 секунда
    Коли дівчинка лізе до шухляди по ліхтарика, на столі бачимо уривок історії про мексиканця, де окремим шрифтом виділені інші пісня «Цвинтаря» — «Мексиканець», «Муншайн», «Мертві голоси», «На болоті», «Півні» тощо.

Screenshot_1.jpg

  1. Обкладинка альбому «Мертві голоси», 18 секунда
    Альбом, який дівча збирається потай розглядати під ковдрою, містить знайомого кажана на обкладинці. На 33 секунді видно ще краще.

Screenshot_2.jpg

  1. Портрет на стіні, 19 секунда
    Тут неточно, проте дівчина у сонцезахисних окулярах, зображена на малюнку, підозріло нагадує Сашу Кладбіщє, вокалістку гурту.

Screenshot_3.jpg

12208.jpg

  1. Ретабло, 1:06
    Гурт неодноразово зізнавався у теплих почуттях до специфічної форми фіксації особистих переживань мексиканських католиків — ретабло, що по суті є малюнком із підписом. Стає зрозуміло, що текст з першої «пасхалки» — насправді складова дитячого ретабло.

Screenshot_4.jpg

  1. Едґар По, 3:03
    Багато Едґара По. Газета, яку читає батько хлопця, захопленого тб-сюжетом про кажанів, насправді складається з уривків з оповідань батька американської готики — Едґара Алана По. «Як побачиш — краще очі відведи» — це «Овальний портрет», «Лилики, нічниці, кажани» — це «Чорний кіт», «Нове згубне явище» — «Маска червоної смерті», «Як вивести павуків з волосся?» і «На цвинтарі знайшли покійного мексиканця» — «Провалля і маятник».

Screenshot_5.jpg

  1. Заголовки «На цвинтарі знайшли покійного мексиканця» + «Сьогодні вночі буде місяць рогатий, мов чорт», 3:03
    Йеп, це алюзії, заховані в інші алюзії. Браво.

Screenshot_6.jpg

Screenshot_10.jpg

  1. Чорний Віґвам, 3:23
    Знову не факт, проте розташування меблів та червона завіса за спиною в кажанів та директора аж надто нагадує творіння Девіда Лінча. Ще є підозра, що кажани використовують мову знаків глухонімих, але перевірити не вдалося.

Screenshot_7.jpg

foto1.jpg

  1. «Чи додавати сметану у борщ? Кляте це питання», 3:54
    Елегантний привіт Лесю Подерв’янському з його безсмертним «Купатися чи не купатися?»

Screenshot_8.jpg

795408.jpg

  1. Гострі картузи, 3:57
    А тут привіт і Гаю Річі, і Стівену Найту водночас.

Screenshot_9.jpg

2419570.jpg

72b6b757512ef1b273fba1a3936f26b03d6820c7.jpg

Усі ці приховані відсилання й алюзії вмістилися в один кліп, при цьому не заважаючи сприймати основну історію перетворення дівчинки на нічницю. У кліпі використано щонайменше 7 різних стилістичних підходів до зйомки, а про професійну роботу знімальної команди й говорити годі. Щиро тішить, що ця потужна робота репрезентує не просто українську сцену, але темний сектор її андеґраунду (хоча, як справедливо питав Дівуар, чи існує світлий андеґраунд?).
Може, ми упустили щось у своєму переліку? Пишіть у коментарях, якщо побачили інші великодні яйця, що пройшли повз наш пильний погляд!

P.S. Досі не чули наш подкаст з гуртом «ZWYNTAR»? Гайди сюди!

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: