Поділитися

 (Ghost — пекельний папський метал)

Легендарними стають не одразу. Вірю, що нам пощастило жити в час, коли формується справжній монстр рок-сцени. І ми ще будемо розповідати внукам, що в роки нашої молодості музика була кращою, і як доказ цього твердження, особисто я вказуватиму на Ghost.
Як і багато крутих колективів, Ghost зародились у багатій на таланти Швеції. У 2008 році в містечку Лінчепінг хлопчина, якому за кілька літ повинно було стукнути тридцять, постає перед серйозним вибором — зрадити мрію стати славетним музикантом і знайти нудну роботу (зате зі стабільним заробітком), щоб прогодувати двох малих дітей і дружину, чи зрадити сім’ю і продовжувати кочувати з виступами між місцевими клубами. Для людини, батько якої пішов до іншої жінки (яка високо «цінувала» християнську мораль), відповідь була очевидною. Він обіцяє рідним зав’язати з музикою, якщо остання спроба досягти слави виявиться невдалою. І, щоб збільшити шанси на успіх, ні багато ні мало, укладає угоду з дияволом.

57ea6de0be5535c896fcaf4d10ea4063.jpg

Оскільки Тобіас з п’яти років ріс фактично без батька, то не дивно, що велику роль в житті майбутнього мозкового центру групи зіграв старший на грубий десяток років брат Себастьян. Поки мати заробляла гроші, щоб сплатити рахунки, Себ виконував роль і брата, і батька. Завжди тягав малого з собою, знайомив з друзями, дозволяв слухати платівки і побринькати на гітарі, а вечорами хлопці разом дивились страшні фільми. Завдяки йому і формувались смаки маленького Тобіаса. І саме душа найближчої людини стала платою за успіх.
У 2008-ому, записавши кілька пісень, Тобіас схрестив пальці і завантажив їх на Myspace. Того ж дня йому повідомили, що Себастьян помер через проблеми з серцем. Спустошений Тобіас на деякий час випав з життя. А потім зайшов поглянути, що кажуть про його треки, і зрозумів, що нарешті все вдалося. «Це було моторошно. Я ніби проміняв брата на успіх» — згадував пізніше Тобіас в інтерв’ю. Ейфорія переповнювала, але і смуток не відпускав. Себастьян радів би злету брата.
В голові генія вже давно жили концепція гурту, його вигляд і дух. Закипіла робота з перевтілення ідей у фактичний матеріал. І в 2010 році світ побачив перший альбом «Opus Eponymous». Перед нами постав посланець пекла — Papa Emeritus I, який прославляв свого батька — диявола. Сингл «Elizabeth» присвячений Єлизаветі Баторі. Вигадливі костюми чудово пасували до сатанинських текстів. Варто додати, що тільки нечисленний персонал бачив обличчя соліста без гриму, а музикантів без костюмів. Своєрідна атмосфера на концертах доповнювала образ таємничості і загадковості.

1200pxGhost_live_in_Utrecht.jpg

Не встигли влягтися перші пристрасті, як у 2013-му виходить «Infestissumam». На престол сходить Papa Emeritus II — зліший, хитріший, молодший за попередника. За легендою це молодший брат попереднього соліста, якого зняли за профнепридатність. Серед композицій цього альбому такі хіти як: «Secular Haze», «Year Zero», «Monstrance Clock». Але тут кожен трек заслуговує на увагу. Комерційна успішність довела, що злет попереднього альбому був не випадковим. Ні в кого не залишилось сумнівів, що на світовій арені з’явився новий оригінальний колектив, який якісно працює не тільки над музичною складовою, а і над живими виступами, які являють собою мало не на театральні вистави.
Третім студійним альбомом стає «Meliora», який виходить в 2015-му. І знову новий соліст. Відбулась і зміна оформлення сцени, костюмів. Плащі та папські балахони поступаються вишуканим чоловічим костюмам. Третій папа ще молодший і заграє з публікою ще завзятіше. Музика стала трохи м’якшою, порівняно з попередніми роботами. Але її якість залишається на незмінно високому рівні. За пісню «Cirice» Ghost отримують «Греммі» в категорії «краще метал-виконання».
Однією з фішок гурту залишалась анонімність учасників. Поціновувачі творчості не переставали сперечатися, чи змінюється насправді соліст, чи міняє тільки костюм. Адже голос залишався майже однаковим, але деякі відмінності вчувались. Частина фанів пояснювала це тим, що папи все ж родичі, тому голоси такі схожі. Особливо настирливі перелопачували маловідомі шведські гурти в надії, що соліст міг десь засвітитися раніше. Музикантів вираховували за статурою, рухами, татуюваннями. І варто віддати належне слухачам — вони таки розкусили всіх учасників. Але навіть дізнавшись правду, фанати не поспішали виносити цю інформацію в маси, цінуючи конфіденційність гурту і підтримуючи атмосферу загадковості для нових слухачів.
Всю ідилію зруйнували самі музиканти. В 2017 вони вирішили, що Папа забагато на себе бере, тобто мало їм платить, і подали до суду. Про анонімність довелось забути. Більшість припущень фанів підтвердились. Лідером гурту, як і всіма Папами, був Тобіас Форге. Решта ж учасників гурту хотіли, щоб Тобіас визнав їх співзасновниками Ghost. Вони стверджували, що брали участь у написанні музики та розробці образів, за що вимагали визнати їх співвласниками імені Ghost.

ghostpapaemeritus1234.jpg

Невідомо, чим би закінчилась ця історія, якби Форге зазнав поразки в суді. Але цього не сталось, і в 2018 році світ приголомшила нова платівка «Prequelle». Усі з острахом чекали на цю роботу. Але зміна музикантів зовсім не нашкодила якості музики, а навіть пішла на користь. Відмовились і від зміни пап. Адже Papa Emeritus III був останнім у династії. Вищому духовенству довелось покликати на допомогу людину, не пов’язану з братами кровними узами. Найдостойнішим кандидатом виявився Cardinal Copia. І той не підвів. Копія вбиває трьох попередників і вміщує їх у скляні домовини. Винахідливий новобранець возить їх з собою по турне і показує власникам vip-квитків.

GhostBlackCardinalAmandaDemmeHIGHRES.jpg

У Ghost теплі стосунки з поціновувачами. Між ними панує взаємоповага і любов. Підтвердженням цього є випадок, що трапився 31 травня 2018 року. Під час перерви шоу від зупинки серця помер один з фанатів. Щоб вшанувати чоловіка, Ghost перевали концерт. Фанатам вдалось зібрати сім тисяч доларів для його родини. А гурт через кілька місяців повернувся в Мілуокі і дограв концерт.
Поступово команда нарощує армію прихильників. Концерти з приміщень перекочовують на стадіони. Творчість Ghost надихає людей на фан-арти, на їх пісні роблять кавери. В 2019 році гурт відправляється у стадіонний тур разом з Metallica, тому часу на запис нового альбому не буде. За словами Тобіаса, концепція для наступної платівки готова. Залишилось викроїти трохи часу, щоб все оформити в одну обгортку.
Тобіас Форге створив власний всесвіт з неповторною ієрархією, загадками та інтригами. Він роздумує над життям, співаючи про смерть. Творчість Ghost варта уваги. Увімкніть кілька пісень, і ви в цьому переконаєтесь.

Десятка кращих пісень на думку автора статті:

  1. Year Zero
  2. Monstrance Clock
  3. Cirice
  4. He Is
  5. Deus In Absentia
  6. Square Hammer
  7. Faith
  8. Pro Memoria
  9. Witch Image
  10. Life Eternal

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: