Поділитися

 (“Платформа”. Огляд)

Що буде, якщо побудувати в’язницю у вигляді бункера, який має глибину більше трьохсот поверхів, на кожному поверсі розмістити два ліжка і один умивальник, в підлозі кожної камери зробити діру 3х2 метри так, щоб усі вони були з'єднані між собою, раз на добу спускати через ці отвори бетонну платформу, встелену вишуканою їжею, від верхнього яруса до нижнього, і на кожному ярусі зупиняти платформу лише на хвилину, щоби в’язні поїли, посадити на кожному поверсі по два бранця, і кожного місяця робити ротацію, розподіляючи пари по різних ярусах?

theplatform.jpg

А що, як заборонити їм ховати їжу, підіймаючи чи опускаючи температуру на ярусі до смертельного рівня за кожну крихту, яка заплуталася у бороді? Але при цьому дозволити в’язням взяти із собою у камеру будь-який предмет - від катани до дитячого басейну? Що буде з людьми з нижніх ярусів, до яких платформа доходить після інших? Як проводитимуться люди з сотого яруса, які протягом місяця будуть отримувати недоїдки від двох сотень інших людей? А що буде з людьми з двухсотого яруса, з трьохсотого?

Взагалі-то фільм називається "El hoyo", що з іспанської перекладається як "діра", "яма", і ці слова більш влучно описують ідею фільму. Бо фокусують увагу глядача не на абстрактній літаючій платформі з їжею, а на середовищі, у яке потрапили люди в цій картині.

Вони в ямі - як у прямому, так і в метафоричному значенні.

theplatform12001200675675crop000000.jpg

Головний герой Горенг підписався на перебування у в’язниці добровільно, бо дуже мріяв кинути палити та прочитати нарешті "Дон Кіхота" (так, фільм іспанський). Невеликий спойлер - курити він таки кинув, але книгу так і не дочитав. Ще він мав отримати велику грошову компенсацію, коли вийде, бо Діра - це не тільки в’язниця, але й локація для реаліті-шоу. Тільки його не попередили, що співкамерником буде схиблений дідуган, який сидить за неумисне вбивство, та який обрав діру як альтернативу психіатричній лікарні.

Важко сказати, до якого саме жанру належить “Платформа” - триллер, сплеттер, психологічна драма чи фільм-уявний експеримент. Але однозначно можна сказати, чим він не є - прохідним жахастиком від Netflix. Цей фільм залишить не надто приємний післясмак, але ви все ж будете ще довго прицмокувати язиком, намагаючись розібрати, що воно таке було.

Дивитись однозначно варто, особливо тим, кого впер “Куб” або “Крізь сніг”.

Але не за їжею.

1584976967_1.jpg

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: