Ден заходить до перукарні. Тиша. Крісла порожні. Дивно, зазвичай тут людно.
– Добрий вечір! – вітає Яна, дівчина років двадцяти.
– Привіт! А де всі?
– Розійшлися. Клієнти перенесли візити, через негоду.
– Ага, ожеледиця скажена! – вішає одяг, вмощується в кріслі.
– Стригти, як завжди?
– Так.
Яна жваво орудує ножицями і гребінцем.
Ден релаксує – думки летять геть від турбот.
– А ваша дружина любить «дреди»?
– А що це?
– Це зачіски з багатьма косичками. Хочу відкрити салон власної авторської зачіски.
– Круто!
– Але якось стрьомновато затівати, раптом не вийде.
– А хтось підтримує вас?
– Батьки і друзі – за. Хлопець дороблює мені cайт. Є портфоліо та кілька клієнтів.
– О, то у вас точно все вийде!
– Дякую!
З Яною легко спілкуватися. Мов знає її вічність, хоча лиш рік знайомі.
Згадує, як студентом захоплювався наукою. Хотів стати екологом, зробити світ кращим. Але програмування – як хобі – приносило більший дохід, тому лишився працювати в "ІТ". Переїхав в столицю, одружився, став батьком, завів коханку. Хто не без гріха?
Сам не реалізував улюблену справу, а в дівчини є шанси на успіх.
– Може, почати з безкоштовних майстер-класів для школярів? – вирішує підтримати її хоч словом. – А через них залучити батьків. А там «сарафанне радіо» спрацює, плюс соцмережі підключити.
– Цікава ідея, – посміхається.
– Не знаю, як з «дредами», а з мого волосся робите чудо. А це талант – магія. Творіть її!
– Дякую! Обдумаю це, – відкладає ножиці, бере фен. – Зараз би втекти від холоду на Гаваї.
– Згоден! Пляж, океан, сонце – рай!
– Чула, як людина помирає, то не знає цього. Душа продовжує існувати в потойбіччі там, де було добре при житті. Такий от рай. А ваш рай де, якщо не секрет?
– Оце питаннячко...
Багато чого пригадує, але все не те. Хоча... Є місце, де час зупиняється, де проблеми забуваються, а розум пірнає в приємні думки, чи звільняється від них, або вони спокійно течуть каналами свідомості, як от зараз.
Невже? Виявляється, реально почувається повністю умиротвореним і радісним, тільки в цьому кріслі.
– Вгадав! – холодним голосом каже Яна. – Тільки це не рай! – Ден бачить в її очах суцільну пітьму. – Час платити за гріхи і нікчемне життя!– в руці блиснуло лезо бритви.
– Що?– намагається підвестися.
Не може – паралізувало!
І згадує все: йде до перукарні… вантажівку заносить на тротуар… його труп валиться на асфальт.
– А найпотаємніший свій страх, згадаєш? – шипить перукарка.
***
Запах ліків та спирту.
– Не скигли! – скрипучим голосом гримає на малого стара медсестра. – Це як комар укусить
Біль!
– Погано йде, – медсестра видавлює кров до пробірки. – Проколює інший палець.
Боляче...
– Не дьоргайся!
Ден ледь не втратив свідомість, здавалося, що кров вся витече і він помре.
Відтоді завжди млів, як брали кров з пальця.
***
– Згадав?!– скалиться дівчина і проколює кінчики його пальців.
Кров бризкає фонтанчиками. Яна видавлює її ще і ще…
Біль! Крик! Безпорадність…
Він в пастці! Він – в пеклі!
Лишились думки, відчуття, спогади – душа.
А насправді ж боявся не уколу, а смерті, яка вбила тіло, а тепер холодною темрявою продирається в душу, щоб загасити останню іскру життя назавжди!
***
Яна прокидається. Привиділось якесь жахіття. Пригадує лиш, що снилася робота.
Сьогодні йти на першу зміну. Добре, що вчора останній клієнт не з'явився і прийшла раніше додому.
В перукарні дізнається про аварію з вантажівкою. Відчуття дежавю – наче знала це.
День видається важким. Вдома засинає швидко. Сниться робота…
***
«…А де всі?...»
«…Може, почати з безкоштовних майстер-класів...»
«…Обдумаю це...»
Ден розуміє – з ним вже це було і знає, що буде далі. Пекельні муки повторюються – знову і знову кричить від жаху в кріслі перукаря перед темрявою, що болем продирається душу!
***
Яна прокидається. Третя ночі. Сон вивітрюється з думок. Та дещо пам’ятає і починає «гуглити»: "проведення майстер-класів", "оренда приміщень". Робить нотатки. Бере кілька контактів адміністрації шкіл.
Засинає під ранок. Можна поспати довше. Сьогодні йти на другу зміну. Робота більше не сниться.
***
«… Цікава ідея...»
«…Може, почати з безкоштовних майстер-класів...»
– Дякую! Обдумаю це, – відкладає ножиці, бере фен. – Так нормально, чи ще «філірнути»?
Ден спантеличено дивиться на її відображення в дзеркалі, ворушить шиєю і руками. Вільний!
Пекло скінчилося? Це все привиділось? Мозок дав збій? Чи… Спокутав гріхи?
– То як? – перепитує Яна.
– Супер! – виходить із ступору. – Це найкраща зачіска!
Вони прощаються.
Ден відчиняє двері перукарні. Його поглинає яскраве світло…