Поділитися

 (Рет Джеймс Вайт - "Population Zero")

Застереження.
Не читайте цю книгу, якщо ви не знайомі із жанром сплеттерпанку, вона точно не для вас. Імго, мінімальний вхідний поріг до початку прочитання - "Книги крові" Клайва Баркера.
Для тих, хто любить Баркера, і все ж наважиться читати цю книгу - це повнокровний сплеттер, причому з доволі логічно обгрунтованим змістом.
І цей зміст найбільше лякає.

По суті своїй - це соціальний горор про схибленого на екології працівника держслужби, історія про спроби цієї людини (самотужки та з напуття світової екологічної організації) запобігти глобальній проблемі перенаселення Землі. Як? Не даючи людям розможуватися. Лякає? Мене особисто - так!

Початок книги, незважаючи на закладену ключову ідею, цілком адекватний, десь перші п’ять розділів. Далі ви вже будете читати з виряченими очима. Я серйозно. Буде постійне відчуття, що автор перегнув палку настільки, що вона ось-ось трісне і вдарить його по обличчю.
І вона таки трісне, але вдарить по обличчю читача - у фіналі, який дійсно виявиться непередбачуваним. Я від початку історії прогнозував кілька варіантів, чим це все може закінчитись, і кожного разу... я помилявся.
Нізащо не вгадаєте! Бо що? Deus ex machina, хоч і натяки на неї є на самому початку книги.

91d4mj7p54l.jpg

На мою думку "Population Zero" - це ультралівий горор (читаю такий вперше, до речі). У мене є дві підстави так думати.

Перша - автор книги темношкірий, плюс до того всього - ще й расист: кілька сцен зводяться до конфліктів білих із темношкірими, де білі перемагають, але вони... є антигероями книги, і читач, якщо він не відбитий на голову, підсвідомо засуджує їхні дії.
В іншій сцені автор (вустами героїні) говорить про постійне приниження темношкірих, не соромлячись сипати щемливими образами по відношенню до білих.
Сплеттерпанк, звісно, не еталон політкоректності, але оціночні судження залишаються за читачем.

Друга - автор поміж рядків критикує політику правих за те, що вони критикують "Greenpeace", хоча в книзі самі ґрінпісівці не мають відношення до "світової екологічної організації, що запобігає глобальній проблемі перенаселення Землі" - типова американська політика (заплутано, але можна розібратися).

40131029_1892824174073565_1031660559067512832_n.jpg

Це жахлива книжка. Хоч і написана "без сучка - без задирки". Я її не радитиму нікому. Прокльонів на свою адресу мені й так вистачає.

Чому я це читав? Та бо занепокоївся за свій душевний стан, виявилося, що з ним все більш-менш в порядку, ще є ціла купа речей, які можуть мене вразити, розчулити, вивести з колії, розгнівати, заставити голосно сміятися чи фейспалмити.

До речі, автор книги - професійний кікбоксер, тренер. Не хотів би я з таким дискутувати, чому його книги не для широкого загалу

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: