Поділитися

 (Джефф Лемір: “Чорним молотом” по засиллю типової супергероїки)

 “Чорний молот” химерна супергероїка Джеффа Леміра, що з'явилася на світ 2008 року. Неординарний комікс миттєво прикував до себе увагу світової комікс-спільноти. Критики ставили його в один ряд із такими гігантами як “Вартові” і “Убивчий жарт”. Тепер завдяки видавництву коміксів Vovkulaka зі світовим феноменом може ознайомитися український читач.

Картинки по запросу чорний молот

10 років тому найсильніші герої Спіраль-Сіті протистояли вселенському злу на ім'я Анти-Бог. Вони зуміли перемогти, та опинилися замкнені на фермі поблизу одного з маленьких американських містечок. Вони не можуть вибратися за межі містечка і єдине, що їм залишається — спробувати змиритися і перетворити місце ув'язнення на новий дім.

Компанію маємо строкату: боксер Бам, 55-річна жінка, замкнена у тілі дівчинки Ґейл, химерний доктор Дивак, який майже постійно перебуває у позачассі, яке тут називається Пара-Зоною, а тому трохи поїхав клепкою, марсіянин з гомосексуальними нахилами Варбулець, відьма мадам Стрекіт, а також химерний робот Торохтуха — видатна інженерка, яку на фермі змусили відповідати за миття посуду й приготування їжі.

Картинки по запросу black hammer art

Ось так вони й живуть, намагаючись ділити побут, терпіти одне одного, шукаючи нові спроби вибратися й згадуючи минуле, коли вони були супергероями, світ був простіший, а добро і зло чітко розмежовувались.

Комікс наповнений іронією в суміші з різноманітними посиланнями на маскультуру. Один із героїв мав справу навіть з лавкрафтіанським “Кту-Лу із Каркози гігантським монстром-восьминогом, який насправді виявився просто божевільним доктором, що експериментував з генами молюсків. Маємо тролінг “крізь ери”: Джефф Лемір іронізує над коміксами Золотої доби, де у супергероїв часто було містичне походження, і водночас зачіпає сучасність, де переважають псевдонаукові оріджіни, засновані, зокрема, на генних мутаціях.

Дизайн марсіянина Варбульця, який немов би виліз з “Марсіанських хронікБредбері, творився на основі образу Девіда Бові з фільму “Людина, що впала на Землю”. Суперкралечка Ґейл має щось від Шазама. Негласний лідер групи Бам отримав оріджин Капітана Америки з нотками оріджину Шибайголови. У горор-арці відьми мадам Стрекіт використовуються елементи історій про Болотяну тварюку, а головний антагоніст з минулого Анти-Бог — це щось середнє між Ґалактусом і Дарксайдом.

Використовуючи ось такий постмодерновий мікс як фон, Лемір пропонує переосмислення образу супергероя. Коли в Алана Мура герої Землі виступали схибнутими психами, вбивцями і гвалтівниками, гіперболізуючи ідею Джокера про “фріка, що бігає містом у химерному костюмі”, тут вони — звичайні люди, які виявилися слабкими під тиском побуту. Компанія Ебрегейма Бама — заручники не тільки ферми, а й власних бажань. Світ ніколи не сприймав їх як своїх, а тому тепер, коли він зменшився до ферми й містечка, вони стали ще більше боятися його.

Фізичні спроби втечі з часом трансформуються у спроби ментальні і миттєво натикаються на несприйняття інших. Минуле героїв наповнене пронизливими історіями про втрати близьких, втрату сенсу існування. Тепер у них є тільки вони самі і подеколи персонажі нагадують раків у відрі — як тільки хтось хоче змиритися, спробувати налагодити життя і якимось чином соціалізуватися, інші тягнуть його вниз і змушують згадати, що насправді коїться.

Слід сказати про цікаве рішення видавців перекладати прізвища персонажів, як от “Бам”, “Чистесерце”, “Дивак” і т.д. Час від часу ріже слух, применшуючи “крутість” персонажа, проте проста транслітерація з англійської людині, яка не знає мови, зробила б образи героїв неповними. Загалом переклад, вичитка, редактура, верстка, як і технічне оформлення коміксу (папір, обкладинка, кольори) — на найвищому рівні. Все дуже апетитне, комікс не хочеться випускати з рук.

Перша глава “Чорного молота ввідна і закінчується на кліфгенґері. Сам Джефф Лемір укінці каже, що історія тільки починається, тож “Бабай” з нетерпінням чекатиме наступних випусків мальопису. Дякуємо видавництву Vovkulaka за такий подарунок любителям графічних історій і дуже сподіваємось, що український читач отримає змогу дізнатися завершення “Чорного молота” Джеффа Леміра.

Картинки по запросу black hammer art

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: