Жени нечистого лайкою

Коли сонце сідає за Довбушеву скелю, кожна сільська баба знає: тоді йти за хату — дурне діло. Бо саме тоді починається лихе — те, що не видно, але пахне. І пахне воно, як згнила копиця й покручений родовід.


Але Микита, підпасич-дурбецало, вирішив, що він хоробріший за усіх, і поліз на Лиху Межу шукати свою телицю.

Та аби ж тебе чорти в зуби вхопили, шмаркатий макогона! — кричала йому баба.


Та що ви ґелґочете, стара шалапутко! Я за коровою йду, а не за мавкою, — гиготів Микита.



І поперся. Уночі. У брід, де за старими переказами вусата вовчиця годує чугайстрів, а гребля заткана бабиними прокльонами.


Першим його привітало дерево. Але не просто — воно встало на корені, розчепірилось, та як загримить:


Гей ти, копилю череватий, чого прешся сюди, де й сорока з яйцем не пролетить?


Ану, не шурхайся, дерев’яне одоробло, бо в тебе гілля кволе, — огризнувся Микита, — обрубаю на раз.



Дерево гаркнуло:

От же ти шляк би тебе трафив, горішня холєро! Я тебе в крону заверну, як блощицю в свиту!


Та йди ти під три чорти, смердючий пеньку! — Микита хвацько підняв палицю, але дерево вже зникло.



Далі він ішов поміж болотом, аж поки не почув голос. Тоненький, як циганська нитка:


Ой, любчику, стань, поглянь… Чи не хочеш мене пригорнути?


Перед ним стояла дівка. Гарна, але біла, як мука. А очі — як дірки у бублику.


Та я б тебе пригорнув, якби не смерділо від тебе, як від перепійної баби на ярмарку. Тьху!


Вона розпливлася в туман і засичала:


Ти, макітро безкришкова! Щоб тобі язик усох і яйця заколосились, як вівсяне поле!


Згинь з очей, бісова тьотко! Яйця мої — як два дзвони, а от ти, видно, з жаб’ячої породи, бо квакнеш, як чуєш правду!



І раптом усе стихло.


Микита дійшов до старого каменюки — того, що за переказами стоїть над розколом між світами. І там його зустрів Чорний.


Не той, що в казках — а справжній. Високий, з рогами, очима, як копчені вуглини, й голосом, що й коня викине з сідла:


Ану, стій, гнійнику недоварений. Ти ж сам себе сюди притарабанив, телепню з мишачою печінкою. Хтів пригод? Маєш.


Та щоб тобі короста язик облизала, рогате твоє бісівське нутро! — Микита розперезався.


Я тебе в пекло, як вошу в горщик, запхаю!


Та йди ти, гнидо в дідовій онучі, в сраку з голками! Я, може, й підпасич, але не дамся нікому, хто смердить сіркою!



Чорт аж присів. Не витримав. Схопився за роги — і як зареве:


Та хай тебе з качанами на полі поховають, щоби круки не знали, де срати!


Ха! Сам собі прокляття на свою нечисту душу наклав! — Микита реготав.



І тут… усе зникло. Чорт, туман, дерево — пшик.


Прокинувся вранці, в болоті, біля телички.


Що, ледащо, нагулявся? — буркнула баба, коли він вернувся.


Та тьху на вас, стара верещавко. Краще з чортами гавкати, ніж вас слухати.



І тільки телиця знала, що правду каже. Бо він таки переміг лихе — словом. Українським. Лайливим, але правдивим. Хоч телепень телепнем, та знає, як нечистому одповідати.


Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Перший етап: Гематофоби
Другий етап: Ніктофоби
Історія статусів

10/05/25 21:02: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
17/05/25 00:38: Грає в конкурсі • Перший етап
23/05/25 21:00: Грає в конкурсі • Другий етап