Поділитися

Де ходить хижий бог. Огляд фільму «Ритуал» від Netflix

Минулорічна стрічка від Нетфлікс: горор «Ритуал», базований на однойменному романі Адама Невіла, зацікавив радше репутацією автора книги, ніж анотацією чи промо. На постерах знову дерева, знову браві туристи шукають пригод, блукаючи національним парком і наштовхуючись на села фанатиків. Скільки схожого було знято-перезнято, написано-переписано, і не перерахуєш.

Чи все-таки щось у ньому є?

Сюжет відразу чіпляє своєю простотою. Історія починається в місті, опісля робить стрибок у часі та просторі до аскетичних гірських краєвидів північної Швеції. Четверо друзів відправляються в похід, аби вшанувати пам’ять недавно загиблого товариша. Дорогою, як це буває у горор-фільмах, хлопці відхиляються від маршруту й занурюються у ліс, де зіткнуться не тільки з кривавим кошмаром, а й зі своїми власними страхами.

Картинки по запросу ritual netflix

З перших кадрів відчутно, що фільм зосереджений саме на людях і їхніх відносинах. Не зважаючи на зрідка ідіотську поведінку («В сраці мав маршрут, підемо сюди, бо тут рівно», «Ми в темряві посеред нічного лісу, навколо казна-що. Ми залишимось, а ти біжи в тому напрямку за допомогою»), персонажам віриш. Біографії прописані слабко, проте чітко відчуваєш, наскільки герої різні, який у кожного характер та погляди на життя. В екстремальних ситуаціях їхня поведінка стає непередбачуваною. Попри марні намагання вгамувати паніку, усі сварки та замовчані пересуди миттю випливають назовні, а вимушений лідер швидко розуміє, що його влада ефемерна.

Монстр постає у всій красі лише під кінець історії. Хоч він і економно зроблений, зовсім не розчаровує, а подеколи навіть дивує. Нетипова для сучасних фільмів слабка динаміка кульмінації виглядає дивно, наче режисер намагався зберегти загальну атмосферу стрічки у голівудському екшончику з нотками трешу, що розгорнувся наприкінці. Не впевнений, що йому це вдалось, та загальні враження від фільму це не псує.

Картинки по запросу ritual netflix

Творці стрічки втрималися від використання скрімерів, граючись з атмосферою, постійно загущуючи темряву навколо героїв і всередині них. Химерність переростає в жах, подеколи буквально в нічний кошмар, який, все ж, рефлексує реальність, вивертаючи персонажів, показуючи їх суть без прикрас і умовностей. Головного героя, що несе на душі власний тягар, доля раз у раз ставитиме перед вибором, немов даючи можливість виправити ті помилки, що накоїв у минулому. Це не матиме жодного значення, бо його власне пекло буде повторюватись знову і знову.

Як ритуал.

Браво, Адам Невіл. Браво, Нетфлікс.

8/10